Het Belang van Limburg

Liefde is… samen lopen met de honden en ook nog eens prijzen pakken

- Jo Sente

MAASEIK Het is niet de meest bekende sport, maar daar malen ze ten huize Ho-Tsin en Tim in Opoeteren niet om. Zowat het hele gezin is er in de ban van canicrosse­n. En ze blinken er ook nog eens allemaal in uit, ook de 5-jarige Torden.

Tim Eichmann (40) en Ho-Tsin de Sanctis (37) zijn echte sportbeest­en. Toen ze elkaar om 7 uur ’s morgens voor de eerste keer tegenkwame­n tijdens het zwemmen in het zwembad van Bree, leken ze voor elkaar gemaakt. Het was daar dat militair Tim zijn toekomstig­e introducee­rde in het reddend zwemmen. Tim werd in 2016 zelfs wereldkamp­ioen bij de veteranen, Ho-Tsin pakte Europees goud in 2015. “Maar op een zeker moment zocht ik een nieuwe uitdaging”, vertelt Tim. “In het zwemmen had ik alles bereikt wat ik op mijn leeftijd kon bereiken. Eerst ben ik dan met swim run begonnen, een discipline waarbij je afwisselen­d zwemt en loopt. Toen ik mij op een dag klaarmaakt­e voor een looptraini­ng in het bos, zei Ho-Tsin: ‘Pak de hond toch mee.’ Die ging zo hard en dat was zo fijn om te doen, dat ik meteen opgezocht heb of daar een sport voor bestond. En zo ben ik in 2019 met canicross gestart.” Ho-Tsin was op dat moment zwanger van dochtertje Nala, maar eind 2020 volgde ook zij Tims nieuwe passie.

35 km/uur

Op hun erf in Opoeteren lopen vijf honden rond, drie daarvan kunnen het canicrosse­n aan: labrador Lena en Jockl en Moon, twee Louisiana Catahoula Leopard Dogs. Die Amerikaans­e jachthonde­n zie je zelden in België. Tim en Ho-Tsin gingen ze dan ook halen in Oostenrijk en Slovakije. “De ene hond is al geschikter dan de andere. Lena is wel een van de snelste labradors in het canicrossc­ircuit”, legt HoTsin uit. “Maar niet voor lange afstanden. Die blijft gaan, met haar trekkracht zou ze zich gewoon doodlopen.”

Net als in het reddend zwemmen, volgden de podiumplaa­tsen ook in het canicrosse­n al snel. Zopas nog was Tim de snelste bij de masters in de open klasse op het Nederlands kampioensc­hap, HoTsin - die de Nederlands­e nationalit­eit heeft - pakte brons bij de seniorenda­mes. En daar bleef het niet bij: het gezin veroverde ook nog eens zilver in de kids run.

Want ook de 5-jarige Torden is in de ban van canicrosse­n. “De kinderen lopen nooit alleen, er is altijd een volwassen begeleider bij om de hond wat te temperen”, zegt Tim. “Maar Torden heeft wel talent. Hij loopt de 1 km in iets meer dan 4 minuten, dat is een gemiddelde van 15 km/uur, hé. In Nederland moest hij alleen een 9-jarige jongen voor zich laten.”

Tim en Ho-Tsin zelf halen topsnelhed­en van maar liefst 35 km/ uur.

Lachend over de meet

Het koppel houdt ook een vurig pleidooi voor het canicrosse­n. Ze hopen dat de sport wat meer aandacht krijgt. “Iedereen kan het doen, met eender welke hond”, zegt Ho-Tsin. “Je kan het rustig opbouwen, met korte afstanden. Tijdens het wandelen kan je de hond de nodige commando’s leren: links, rechts, ‘door’ is rechtdoor, ‘go’ is vertrekken en ‘how’ is rustig. Iedereen heeft zo zijn eigen commando’s. Als je conditie niet op punt staat, loop je best niet met een te sterke hond, want dan lig je voor je het weet op de grond”, aldus Ho-Tsin. “Zoals papa vorige week”, komt Torden tussen. “Nee”, lacht Tim. “Papa was gestruikel­d over een boomstronk, aan 20 km/uur.” Maar canicrosse­n is meer dan aan de conditie werken. “Het versterkt ook de band met je hond, je hebt altijd een partner bij het lopen en het maakt de hond gelukkiger”, zegt Ho-Tsin. “Meer dan na het wandelen zijn ze na het canicrosse­n de hele dag tevreden. Ze kunnen al hun energie erin kwijt. En ze hoeven niet aan een halsband die vaak hindert. Het tuig dat ze dragen, is veel comfortabe­ler. Het is altijd mooi om te zien hoe deelnemers tijdens wedstrijde­n lachend over de meet komen. De hond is happy, jij bent happy.”

Over een aantal weken wordt in Olen het Belgisch kampioensc­hap gelopen. Tim is alvast een van de topfavorie­ten. “En volgend jaar willen Ho-Tsin en ik deelnemen aan het Europees kampioensc­hap. Als de hond Jockl er tenminste klaar voor is, wij in ieder geval wel.”

LEOPOLDSBU­RG

DOOR JOU DIEPENBEEK

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Ho-Tsin, Torden en Tim met de honden Jockl, Moon en Lena. Het gezin houdt een vurig pleidooi voor het canicrosse­n als sport. “Het maakt de hond gelukkiger en zo ook het baasje.”
FOTO RAYMOND LEMMENS Ho-Tsin, Torden en Tim met de honden Jockl, Moon en Lena. Het gezin houdt een vurig pleidooi voor het canicrosse­n als sport. “Het maakt de hond gelukkiger en zo ook het baasje.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium