Het Belang van Limburg

De CEO maakt het verschil

-

Dien je als belegger rekening te houden met de kwaliteite­n – of de gebreken – van de man of vrouw die een bedrijf leidt? Daarover zijn de meningen verdeeld. Warren Buffett vindt van niet. ’s Werelds bekendste belegger zegt dat je sowieso aandelen moet kopen van topbedrijv­en. Dat zijn ondernemin­gen die zelfs uitstekend presteren als een idioot er de plak zwaait. Nu wil ik Warren Buffett niet tegensprek­en. Maar ik kijk dus zelf wel naar wie er aan het hoofd staat van een ondernemin­g. Toegegeven: het is maar een van de vele factoren waarmee ik rekening hou. Maar volgens mij kan een goede manager een uitstekend bedrijf nog hoger tillen, terwijl een zwakke leider zelfs een goed bedrijf om zeep kan helpen. De afgelopen dagen werd duidelijk dat wel meer beleggers dat denken.

Neem nu het bedrijf D’Ieteren. Die Belgische beursgenot­eerde ondernemin­g, die niet alleen importeur is van Volkswagen en Skoda, maar ook een groot belang heeft in Belron (Carglass), kondigde een week geleden aan dat Carlos Brito de nieuwe CEO van het bedrijf zal worden. Beleggers gaan ervan uit dat hij een grote meerwaarde is voor D’Ieteren. Het aandeel werd sindsdien al 8,5 procent duurder.

Eenzelfde fenomeen zien we bij Disney. Dat Amerikaans­e media- en entertainm­entbedrijf heeft een paar moeilijke jaren achter de rug. Maar begin deze week werd duidelijk dat Bob Iger het bedrijf opnieuw zou leiden. Het aandeel steeg meteen 9,5 procent. Voor een titaan als Disney wil dat al wat zeggen: het bedrijf werd in één klap 15,7 miljard dollar meer waard. Is één man dan zoveel waard? Neen, natuurlijk niet. Maar Iger kan alvast het vertrouwen herstellen. Hij was eerder al eens de topman van Disney en deed het heel goed. Vandaar dat hij nog eens mag terugkeren. Bij Steve Jobs, medeoprich­ter van Apple, hebben we dat terugkeere­ffect ook al gezien. Hij werd opnieuw CEO van de multinatio­nal en kon Apple daardoor nieuw leven inblazen.

Het is niet iedereen gegeven om een groot bedrijf te leiden. Wie dat wel kan, houdt rekening met alle stakeholde­rs: de aandeelhou­der, maar ook de werknemer, de klant, leverancie­r en overheid. Het is een kunst om ze allemaal tevreden te houden. Een goede manager meent het ook. Hij speelt zijn rol van CEO niet als een acteur, maar is ‘echt’. Vaak heeft hij zelf ook een groot pakket aandelen van het bedrijf, wat hem extra moet stimuleren om het goed te doen. Volg de manager. Leer hem kennen. En beslis dan pas of u aandeelhou­der van een bedrijf wordt of blijft.

“Het is niet iedereen gegeven om een groot

bedrijf te leiden”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium