Het Belang van Limburg

Straatlamp­en doven kan in Limburg pas vanaf voorjaar 2023

Er zal in onze provincie deze winter geen energie bespaard worden door straatlamp­en ’s nachts te doven. In de rest van Vlaanderen is dat wel mogelijk.

- Guy Thuwis

Straatlamp­en ’s nachts uitschakel­en om zo te besparen: het is maar een van de talloze ideeën die de afgelopen maanden geponeerd werden om de energiecri­sis te bezweren. Maar omdat Limburg hismateria­len, torisch gezien een ander type elektricit­eitsnet heeft dan de rest van Vlaanderen, blijkt dat in onze provincie pas mogelijk vanaf het voorjaar van 2023. Aangezien Wegen en Verkeer heeft beslist om de verlichtin­g op snelwegen en gewestwege­n niet te doven, moeten op tienduizen­den plaatsen in Vlaanderen schakeling­en aangepast worden om de straatlamp­en van gemeente- en gewestwege­n apart te kunnen doven. “Dat is maatwerk en vraagt gezien de vele aanpassing­en in cabines ook extra waardoor de invoering simultaan voor heel Limburg wellicht pas in de lente zal kunnen”, aldus woordvoerd­er Björn Verdoodt van Fluvius. Net omdat Limburg een ander elektricit­eitsnet heeft dan de rest van Vlaanderen, zijn er hier ook andere types van schakeling­en voor de openbare verlichtin­g in gebruik.

Enkele weken geleden deed Fluvius aan alle Vlaamse steden en gemeenten het aanbod om in het kader van de energiecri­sis te besparen op het verbruik van de openbare verlichtin­g. Het collectief doven tijdens alle nachten, behalve op vrijdag- en zaterdagna­cht, was op dat moment de snelst realiseerb­are piste. Als lokale besturen in de technische cluster waartoe hun openbaar verlichtin­gsnet behoort, samen kozen om te doven, kon dit op korte termijn gerealisee­rd worden. In Limburg waren zo’n 22 gemeenten geïnteress­eerd.

Voeren

Maar, zo laat Fluvius weten, nu het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) heeft beslist om de verlichtin­g op snelwegen en gewestwege­n niet te doven, is de ‘snelle’ piste intussen onmogelijk. Op tienduizen­den plaatsen in Vlaanderen moeten schakeling­en aangepast worden om de straatlamp­en van gemeente- en gewestwege­n apart te kunnen doven. “Dit is nu maatwerk en vraagt gezien de vele aanpassing­en in cabines ook extra materialen, waardoor de invoering simultaan voor heel Limburg wellicht pas in de lente zal kunnen”, aldus woordvoerd­er Björn Verdoodt van Fluvius. Limburg heeft historisch een ander elektricit­eitsnet dan de rest van Vlaanderen, met andere types van schakeling­en voor de openbare verlichtin­g.

In Voeren - dat een Luiks net heeft - en de andere delen van Vlaanderen blijft sneller doven wél een piste, al is het door de AWVbesliss­ing ook daar “maatwerk”. Volgens Fluvius kan het in de andere Vlaamse ge

meenten die hiervoor gekozen hebben, wel nog deze winter. In het Pajottenla­nd is er al een cluster van gemeenten die de straatlamp­en ’s nachts kan doven. De netbeheerd­er wijst erop dat in Limburg ook nog kan bespaard worden door 1 op de 2 lampen te laten branden en het inzetten van de geplaatste interactie­ve ledverlich­ting.

Zwartepiet

Minister van Mobiliteit Lydia Peeters vindt het niet fair dat haar administra­tie de zwartepiet krijgt toegeschov­en voor de vertraging. “Voor ons primeert de verkeersve­iligheid op de gewestwege­n. Dat betekent doven waar het kan, maar verlichten waar het moet. AWV heeft in drie clusters in Limburg alles in gereedheid gebracht in zijn elektricit­eitskasten om de

ontkoppeli­ng van de openbare verlichtin­g van gemeente- en gewestwege­n mogelijk te maken. Fluvius moet nu aan de slag in haar kasten en geen excuus zoeken voor de tragere werking”, aldus de woordvoerd­er van minister Peeters.

“Fluvius moet nu aan de slag in haar kasten en geen excuus zoeken voor de tragere werking”

Lydia Peeters (Open Vld),

Vlaams minister van Mobiliteit

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Lokale besturen, zoals hier in Bilzen, die hun openbare straatverl­ichting ’s nachts willen doven, zullen tot het voorjaar moeten wachten.
FOTO TOM PALMAERS Lokale besturen, zoals hier in Bilzen, die hun openbare straatverl­ichting ’s nachts willen doven, zullen tot het voorjaar moeten wachten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium