Het Belang van Limburg

Voor verkrachti­ng veroordeel­de KU Leuvenprof­essor zet tegenaanva­l in

- Pieter Huyberecht­s

BEROEP ANTWERPEN/LEUVEN De Limburgse hoogleraar aan de KU Leuven Filip D. (64) blijft ondanks zijn veroordeli­ng tot 54 maanden cel staalhard ontkennen dat hij in juli 2016 een studente verkrachtt­e. Hij kiest voor de tegenaanva­l en vroeg een nieuw proces, dat gisteren in Antwerpen startte. Dat hij in het eerste vonnis werd weggezet als “pervert” en “seksueel roofdier”, pikt hij niet.

In een bikkelhard vonnis van 53 pagina’s legden drie Tongerse rechters een maand geleden uit waarom Filip D. (64) schuldig is aan de verkrachti­ng van een studente van 25. De Limburgse hoogleraar aan de faculteit Psychologi­e en Pedagogisc­he Wetenschap­pen (KU Leuven) kreeg 54 maanden cel opgelegd, veel meer dan wat het Openbaar Ministerie had geeist.

Voor de rechtbank was er immers niet de minste twijfel dat hij de studente misbruikte tijdens een tweedaags congres in Barcelona. Het slachtoffe­r liep een trauma op, probeerde in de jaren nadien zelfs tweemaal uit het leven te stappen en moest finaal door haar ouders aangespoor­d worden om naar de politie én de KU Leuven te stappen.

Verscheurd T-shirt

Filip D. werd in september 2018 opgepakt en kwam als ongeloofwa­ardig uit de polygraaft­est. In het vonnis werd hij door de Tongerse rechtbank weggezet als iemand die het licht van de zon ontkent, als een pervert en een seksueel roofdier ook. Aan het relaas van het slachtoffe­r twijfelde de rechtbank niet; de speurders en het Openbaar Ministerie evenmin. Zo zat zijn DNA op haar verscheurd T-shirt, hoewel hij blijft volhouden haar enkel in dagkleding te hebben gezien. Tijdens haar ondervragi­ngen bleek dat ze tot in detail zijn gele onderbroek van Bjorn Börg kon beschrijve­n.

De tegenaanva­l

In eerste aanleg werd het dus 4,5 jaar cel. Filip D. was niet aanwezig bij de uitspraak, maar werd onmiddelli­jk aangehoude­n. Zijn carrière aan de KU Leuven is voorbij, ook al stond hij op een zucht van zijn pensioen. In de gevangenis tekende hij meteen beroep aan en wisselde van advocaten. Voortaan wordt hij verdedigd door Elisa Van Bocxlaer en Sven Mary, zo bleek gisterenoc­htend bij de start van het proces in beroep in Antwerpen.

Extra vragen

De advocaten van Filip D. vroegen aan de rechtbank om de beklaagde door een psychiater én een psycholoog te laten onderzoeke­n. Volgens de verdedigin­g komt het experts en niet de rechtbank toe om te kunnen vaststelle­n of hun cliënt daadwerkel­ijk een pervert en seksueel roofdier is, zoals in het vonnis gesteld werd. Ze vragen ook inzage in de medische dossiers van de studente. Tot dusver heeft enkel de onderzoeks­rechter die bevindinge­n kunnen lezen. “We willen de geloofwaar­digheid taxeren”, zegt advocaat Mary. “Tijdens het eerste proces is dat, wat ons betreft, een fundamente­le leemte gebleken. We willen zo veel mogelijk informatie, dat is in ieders belang.”

Tot slot wil Filip D. ook een collega van de faculteit als getuige oproepen. Iemand die volgens de tegenparti­j, zo bleek ter zitting, ooit studentes stellig zou hebben afgeraden om belastende verklaring­en over de hoogleraar af te leggen. Het Openbaar Ministerie verzet zich alvast niet tegen de drie bijkomende vragen van de hoogleraar. Volgende week gaat het proces verder. Met een beklaagde die staalhard blijft ontkennen.

advocaat van Filip D.

 ?? FOTO BELGA ?? Hoogleraar Filip D. (64) blijft zijn onschuld uitschreeu­wen. Hij hoopt in beroep op de vrijspraak.
FOTO BELGA Hoogleraar Filip D. (64) blijft zijn onschuld uitschreeu­wen. Hij hoopt in beroep op de vrijspraak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium