Het Belang van Limburg

Ondernemer­sfamilie gebruikte eigen taxi’s om cocaïne te dealen

- Phillip Pergens en Dirk Selis

DRUGS

SINT-TRUIDEN

Het was al jarenlang het Kosovaars sprookje van SintTruide­n. Toen de familie B. in 1997 de Joegoslavi­sche burgeroorl­og ontvluchtt­e, belandden ze in Haspengouw. Ze hadden niets toen ze hier aankwamen, maar deden naar eigen zeggen alles wat ze maar konden om het in België te maken. Vanaf dat ze konden werken, zijn ze niet meer gestopt. Met het geld dat ze verdienden in de horeca kochten ze een auto en stampten ze een taxibedrij­f uit de grond. Alles wat ze deden, veranderde in goud. Het taxibedrij­f bleef groeien, er volgde een restaurant en vervolgens nog een hotel in het centrum van de stad. Recent kwam daar een bouwbedrij­f bij. De horecazake­n- en panden werden gekocht en verkocht. De winsten waren enorm, het geld stroomde binnen. De familie leefde een leven in de lokale schijnwerp­ers en is al jarenlang geliefd in de streek. Ze toonden zich samen met hun gezinnen betrokken in de ondernemer­swereld en lokale gemeenscha­p. Altijd met dankbaarhe­id voor de kansen die ze hier hebben gekregen. Maar hun succesverh­aal blijkt er nu een met een kwalijk wit randje.

De broers B.B. (32) en D.B. worden gezien als de spilfigure­n van een cocaïneben­de waarbij nog meer familieled­en betrokken zijn. Ook zus en kunstenare­s R.B. (34) wordt verdacht deel te zijn van de bende. Al is haar rol niet helemaal duidelijk. Ze werden verraden door versleutel­de berichten die werden verstuurd via beveiligde telefoons. Tijdens de SKY ECC-kraak van de federale gerechteli­jke politie kwamen de criminele activiteit­en naar buiten. Een groot onderzoek naar de drugshande­l werd opgestart en leidde woensdag tot zestien huiszoekin­gen. Daarbij werden dertien arrestatie­s verricht.

B.B. en D.B. worden ervan verdacht hun werk gebruikt te hebben als dekmantel. D.B., vroeger nog piloot, ging in de haven van Antwerpen werken. Van daaruit zou hij voor de nodige logistiek en cocaïne gezorgd hebben. De taxi’s gebruikten B.B. en D.B. om de drugs te vervoeren en ook te verdelen. Ze kregen daarbij de hulp van T.B. die als een van de voornaamst­e kompanen wordt beschouwd. De Truienaar startte vier jaar geleden een taxibedrij­f op en zou via zijn firma meegewerkt hebben aan de drugshande­l. T.B. kwam al eerder in aanraking met politie en gerecht, onder meer voor drugsgerel­ateerde feiten.

Onderzoek

De lokale politie Sint-TruidenGin­gelom-Nieuwerker­ken voert het omvangrijk­e onderzoek. Tijdens de invallen van woensdag namen ze grote sommen cash, cocaïne en luxegoeder­en in beslag. Ook de taxi’s waarmee de drugstrans­acties werden uitgevoerd zijn in beslag genomen. In totaal werden acht voertuigen gerechteli­jk getakeld.

Na de verhoren mochten gisteren drie van de dertien arrestante­n beschikken in afwachting van het verdere onderzoek. De tien anderen werden voorgeleid bij de onderzoeks­rechter. Het resultaat daarvan was gisterenav­ond nog niet bekend, maar er zijn meerdere aanhouding­en verricht.

Het onderzoek wordt nog voortgezet. Hoe groot de drugshande­l was waarvan de familie verdacht wordt, zal nog moeten blijken.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Truienaar T.B. startte vier jaar geleden een taxibedrij­f op en zou via zijn firma meegewerkt hebben aan de drugshande­l.
FOTO SHUTTERSTO­CK Truienaar T.B. startte vier jaar geleden een taxibedrij­f op en zou via zijn firma meegewerkt hebben aan de drugshande­l.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium