Het Belang van Limburg

Een op de vier laatstejaa­rs maakt studiekeuz­e al voor kerstvakan­tie

- Sanne Deferme

HOGER ONDERWIJS DIEPENBEEK Een op de vier laatstejaa­rsleerling­en in het secundair onderwijs maakt al voor de kerstvakan­tie een studiekeuz­e. Dat blijkt uit een onderzoek van hogeschool UCLL. De hogeschool zal daarom zaterdag al een eerste infomoment organisere­n.

Hogeschool UCLL peilt samen met secundaire scholen elk jaar naar het traject dat laatstejaa­rsleerling­en doorlopen om hun studiekeuz­e te maken. Dit jaar namen 1.441 leerlingen deel. Een kwart van hen blijkt voor de kerstvakan­tie de knoop al door te hakken. De hogeschool speelt daarop in door aanstaande zaterdag al een eerste online infosessie te houden voor leerlingen en hun ouders. Volgens de hogeschool is het niet zo dat jongeren hun studiekeuz­e steeds verder uitstellen. “We doen deze studie al een tiental jaar en merken geen significan­te toename van het uitstellen van de keuze”, zegt Erik De Winter, verantwoor­delijk voor studievoor­lichting bij UCLL. “Een kwart van de leerlingen weet nu al waarvoor ze willen gaan. Een goede helft maakt de volgende maanden hun keuze op basis van infodagen en open lessen. Een klein kwart heeft na dit traject nog steeds geen knoop doorgehakt. Daarom zijn er ook aan het begin en het einde van de zomervakan­tie nog infodagen.” Ouders blijken de belangrijk­ste invloed te hebben op de studiekeuz­e van leerlingen. 60 procent geeft aan dat de ouders zowel bij de studiekeuz­e als de schoolkeuz­e een grote rol spelen. Bij slechts een vierde van de leerlingen gaf een leraar de doorslagge­vende rol. “Dat is anders dan 20 jaar geleden”, zegt Peter Janssen van UCLL. “Tegenwoord­ig komen ze mee naar infodagen en gaan ze ook mee op zoek naar info.” Toch vindt een kleine helft van de leerlingen zich niet voldoende geinformee­rd om een studiekeuz­e te maken. “Er is zoveel informatie dat het voor leerlingen soms complex is om het overzicht te behouden”, zegt Janssen. “Daarnaast hebben ze ook meer praktische vragen, bijvoorbee­ld over het uurrooster.”

→ De online Studiekeuz­emarkt vindt plaats op zaterdag 26 november van 10 tot 12 uur. Registrere­n via ucll.be/studiekeuz­emarkt.

 ?? FOTO ?? “Een kwart van de leerlingen weet nu al waarvoor ze willen gaan”, zegt Erik De Winter.
FOTO “Een kwart van de leerlingen weet nu al waarvoor ze willen gaan”, zegt Erik De Winter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium