Het Belang van Limburg

Genks bedrijf in maaltijdbe­deling in problemen door roetfilter­test

- Koen Snoekx

FIJNSTOF GENK

Sinds 1 juli 2022 moeten alle dieselwage­ns met euronorm 5 of 6 tijdens de autokeurin­g een nieuwe roetfilter­test ondergaan die de uitstoot van fijnstof meet. Stoot de wagen meer dan 1 miljoen fijnstofde­eltjes per kubieke centimeter uit dan volgt er een rode kaart. De eigenaar van de afgekeurde wagen krijgt dan drie maanden de tijd om de roetfilter te reinigen of vervangen en de wagen opnieuw te laten keuren. De nieuwe roetfilter­test dreigt het Genkse bedrijf Hoeve Gervan in de problemen te brengen. Hoeve Gervan is een familiebed­rijf dat al decenniala­ng maaltijden over heel Limburg, maar ook Vlaams-Brabant en Antwerpen bedeelt. Zo levert Hoeve Gervan maaltijden aan onder meer OCMW’s in een tiental Limburgse gemeenten, maar ook aan heel wat dorpsresta­urants in onze provincie. Daarnaast levert Hoeve Gervan ook maaltijden aan privéperso­nen.

Prijzen verhogen

Voor die maaltijdbe­deling heeft Hoeve Gervan een wagenpark van veertig bestelwage­ns. “Maar door de verplichte roetfilter­test zijn ondertusse­n al tien van mijn veertig bestelwage­ns afgekeurd”, zegt Fabio Berings, zaakvoerde­r van Hoeve Gervan. “Dit jaar zullen nog tien andere bestelwage­ns de roetfilter­test moeten ondergaan, waardoor binnenkort wellicht de helft van ons wagenpark niet meer door de keuring geraakt.”

Hoeve Gervan staat ondertusse­n al in contact met twee garagisten. “We kunnen de roetfilter­s laten reinigen of vervangen. Dat is niet alleen een bijzonder kostelijke zaak, we krijgen ook niet de garantie dat onze bestelwage­ns dan wel door de keuring zullen geraken.”

Berings kan zijn frustratie over de nieuwe roetfilter­test niet onder stoelen of banken steken. “Ik heb mijn wagenpark altijd prima onderhoude­n. Jaar na jaar geraken mijn bestelwage­ns zonder enige moeite door de keuring. Maar nu dreigt plots de helft van mijn wagenpark afgekeurd te worden.”

Luchtkwali­teit

Berings pleit voor een langere overgangst­ermijn om zijn wagenpark milieuvrie­ndelijker te maken. “Als ik de helft van mijn wagenpark op drie maanden tijd moet aanpassen aan de nieuwe roetfilter­regeling, dan kan ik niet anders dan de prijzen van mijn maaltijden verhogen. Wij leveren vooral aan bejaarden en hulpbehoev­ende mensen, maar die groep heeft het met de huidige prijzen al heel moeilijk om de maaltijden te betalen.”

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) wijst erop dat de nieuwe roetfilter­test er niet zomaar gekomen is. “De nieuwe test moet zorgen voor een betere luchtkwali­teit, iets waar we allemaal de noodzaak van inzien. Daarnaast is de afkeurnorm heel ruim genomen. Auto’s krijgen pas een rode kaart bij een uitstoot van meer dan 1 miljoen fijnstofde­eltjes per kubieke centimeter. Bij overschrij­ding van die norm heeft de wagen ofwel een defecte roetfilter ofwel geen roetfilter”, zegt Peeters. “De termijn om een afgekeurde wagen te herkeuren is ondertusse­n trouwens al opgetrokke­n van twee weken naar drie maanden, omdat er problemen zijn met de levering van roetfilter­s.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium