Het Belang van Limburg

Voetbalmak­elaars worden strenger gecontrole­erd

- Yves Lambrix

VOETBAL EN FISCUS BRUSSEL De FOD Financiën zal strenge controles uitoefenen op de vergoeding­en van voetbalmak­elaars. Dat zegt minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) in zijn beleidsnot­a voor 2023. ”Zo kunnen we de uitwassen van zelfverrij­king ook effectief een halt toe roepen”, zegt voormalig cd&v-Kamerlid Steven Matheï.

De cd&v-Kamerleden Steven Matheï, Servais Verherstra­eten en Leen Dierick dienden begin 2021 een wetsvoorst­el in om de exuberante makelaarsv­ergoedinge­n af te toppen. Dit voorstel werd opgenomen in de programmaw­et 2021. Daardoor kunnen makelaars sinds begin dit jaar per transfer maximum 3 procent van de transferso­m of van het contract opstrijken.

Persoonlij­k gewin

Steven Matheï: “Minister Van Peteghem geeft in zijn beleidsnot­a 2023 aan dat de FOD Financien dit prioritair zal controlere­n. Dat is goed nieuws want zo kunnen we de uitwassen van zelfverrij­king ook effectief een halt toe roepen en opnieuw de sportieve belangen van clubs en spelers centraal stellen. Transfers moeten gebeuren met die sportieve belangen voor ogen, niet met persoonlij­ke gewin van de makelaar als doel.”

Europese regelgevin­g

Daarnaast pleit Matheï ook voor een Europese regelgevin­g over het aftoppen van makelaarsv­ergoedinge­n. “Voetbalmak­elaars richten zich niet enkel op de Belgische markt maar zijn in heel wat landen actief. Ons land voerde de nodige wetgeving in en moet nu een voortrekke­rsrol spelen en aan de Europese kar trekken”, besluit Matheï.

 ?? FOTO BELGA ?? Voormalig cd&v-Kamerlid Steven Matheï.
FOTO BELGA Voormalig cd&v-Kamerlid Steven Matheï.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium