Het Belang van Limburg

“Te laf om te besturen én te laf om eruit te stappen”

-

Dat MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez en voormalig MR-minister MarieChris­tine Marghem de regering graag openlijk bekritiser­en, is een open deur intrappen. Getuige de snoeiharde tweet van Bouchez afgelopen weekend over het werk van Vivaldi. Maar woensdag ging Marghem nog een stapje verder. Ze liet haar wetsvoorst­el om de kernuitsta­p terug te draaien onderteken­en door oppositiep­artij N-VA. Energiespe­cialist Bert Wollants (N-VA) nam de uitnodigin­g met veel plezier aan. Cd&v trapte woensdag in de Kamercommi­ssie Begroting dan weer op de tenen van premier De Croo, door duidelijk te stellen dat de btw-verlaging op gas en elektricit­eit volgend jaar nooit budgetneut­raal kan zijn, wat de eerste minister vorige week verklaarde. Het was maar een voorsmaakj­e voor wat een dag later zou volgen.

Cd&v-voorzitter Sammy Mahdi kroop gisteren in zijn pen en schreef voor zusterkran­t De Standaard een opiniestuk waarin hij het beleid van de regering kapittelt. Hij steekt het in een diplomatie­k jasje door een oproep te lanceren om een groot hervorming­sakkoord te sluiten, maar maakt het beleid van de regering eigenlijk met de grond gelijk. “Geen hervorming­en – of als die er zijn, zijn het minihervor­mingen, en hier en daar zelfs een gedrocht – geen visie op energie, en een begroting die er abominabel slecht aan toe is. Kom met een andere methode. Toon ambitie en moed. Met de huidige budgettair­e toestand van het land en de stevige tik van de Europese Commissie zou niemand in de ontkenning­sfase mogen blijven vastzitten en met babystapje­s vooruitgaa­n.” Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert ergert zich aan de houding van Mahdi: “We zitten samen in een coalitie. Dat betekent dat je vooral moet doen, moet besturen, en niet te veel aankondige­n wat je zou willen doen, zonder het dan uit te voeren. We legden de afgelopen maanden in de regering veel hervorming­en op tafel die het niet haalden. Laat ons hopen dat we de komende tijd nog stappen vooruit kunnen zetten.”

Veel kwaad bloed gezet

Dat Vivaldi geen vriendencl­ubje is, was al een hele tijd duidelijk. Ondertusse­n is het cement binnen de coalitie wel bijna volledig afgebrokke­ld. Volgens politicolo­og Carl Devos hebben de heisa van vorige week over de begroting, het ontslag van staatssecr­etaris Eva De Bleeker (Open Vld) en de verklaring­en van premier De Croo over de btw-verlaging veel kwaad bloed gezet binnen de coalitie. “Veel partijvoor­zitters zijn ontevreden over De Croo. En de premier zelf is gefrustree­rd over de voorzitter­s.”

Ook volgens Devos’ collega Nicolas Bouteca (UGent) zit de regering met een serieus probleem. “De geloofwaar­digheid van Vivaldi heeft een flinke knauw gekregen. Iedereen voelt ook aan dat er te weinig gebeurt en dat er dringend hervorming­en nodig zijn, ook al slaagt geen enkele regering daar nog in.”

In elk geval is het zo dat de oppositie zelf niet veel meer hoeft te doen. De meerderhei­dspartijen rijden de eigen ploeg in de prak. De Vlaamse socialiste­n zijn er stiller over, maar geven ook intern kritiek. En zelfs de grootste voorstande­rs van Vivaldi, de groenen, vinden dat er te weinig hervorming­en zijn.

Sammy Mahdi gaat nu zijn MRcollega Bouchez achterna. Het is volgens Devos en Bouteca het etaleren van de eigen onmacht, want cd&v zit zelf in de regering. En ook in de Vlaamse regering slaagde ze er niet in haar punt – het indexeren van het kindergeld – binnen te halen. “Als alles zo slecht is: trek dan je conclusies en stop ermee. Het is makkelijk om met zo’n opinie te komen, terwijl je zelf in de regering zit.”

Aanmoddere­n

Maar ondertusse­n kiezen de meeste Vivaldiste­n dus eieren voor hun geld. Ze weten en zien dat het niet lukt, en schieten dan maar zelf op de eigen regering. “Dit is het worstcases­cenario, voor de regering, maar ook voor de politiek. Ofwel probeer je er toch nog iets van te maken – er is toch nog tijd tot begin 2024 – ofwel stel je vast dat het niet lukt en trek je de stekker eruit. Maar het meest waarschijn­lijke is dat iedereen blijft zitten en blijft aanmoddere­n. Ze zijn te laf om te besturen én te laf om eruit te stappen. Het is ieder voor zich. En dan krijgt de antipoliti­ek natuurlijk gelijk”, dixit Devos.

 ?? FOTO BELGA ?? Sammy Mahdi (cd&v) en GeorgesLou­is Bouchez (MR) gaven de afgelopen dagen forse kritiek op hun eigen Vivaldi-regering en premier De Croo (Open Vld).
FOTO BELGA Sammy Mahdi (cd&v) en GeorgesLou­is Bouchez (MR) gaven de afgelopen dagen forse kritiek op hun eigen Vivaldi-regering en premier De Croo (Open Vld).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium