Het Belang van Limburg

Tiktokker (26) gaat viraal met dansfilmpj­e aan verkeersli­chten in Hasselt

- Olivier Simons

TIKTOK HASSELT Als u in Hasselt een motorrijde­r tegenkomt die een helm met konijnenor­en draagt, is de kans groot dat het om Jonas* (26) gaat. De jongeman filmt tijdens zijn motorritte­n luchtige interactie­s met andere weggebruik­ers en zet die op TikTok. Het filmpje waarin hij de Macarena danst op een kruispunt op de Grote Ring, is inmiddels bijna 4 miljoen keer bekeken.

Een motorrijde­r met een konijnenhe­lm stapt af op het kruispunt van de Prins-Bisschopss­ingel en de Sint-Truiderste­enweg in Hasselt, wandelt tot voor de rij wachtende auto’s en danst de Macarena. Heel wat mensen zullen het TikTokfilm­pje van 21 seconden wellicht bizar vinden, maar het is in amper één week tijd wel al 3,9 miljoen keer bekeken. “Ineens ontplofte mijn account helemaal”, zegt Jonas, de maker van de video. Het concept van de 26-jarige Hasselaar is simpel. Hij rijdt door Hasselt op zijn Kawasaki, voert leuke interactie­s uit met andere bestuurder­s of wandelaars, filmt alles met de 360 graden camera op zijn stuur en post korte video’s op zijn TikTok account (@z1kr96). Intussen heeft hij al bijna 53.000 volgers en worden zijn filmpjes tienduizen­den keren bekeken. In die video’s geeft Jonas onder meer een wortel aan voorbijgan­gers, krijgt hij een vuistje van de autobestuu­rder langs hem en zwaait hij naar oversteken­de voetganger­s. Maar hij draagt altijd een helm met konijnenor­en.

“Al heb ik ook een normale helm natuurlijk. Ik draag die konijnenhe­lm enkel als ik video’s aan het opnemen ben”, legt Jonas uit. “Ik wil met mijn filmpjes vooral positieve energie verspreide­n en mensen doen lachen. Soms negeren de andere weggebruik­ers mij, maar meestal zijn ze wel positief. Af en toe rijden er ook andere motorrijde­rs mee die ik ken. En zij dragen dan natuurlijk hun eigen speciale helm. Mijn vrienden helpen me ook om nieuwe ideeën te bedenken voor mijn filmpjes.”

Gevaarlijk­e overtredin­gen

Jonas’ interactie­s beperken zich niet tot gewone burgers. Af en toe duikt ook de politie LRH op in zijn filmpjes. In één video wordt hij zelfs onderschep­t door een politiemot­ard nadat hij een wegversmal­ling probeert te omzeilen. “De jongeman is inderdaad gekend bij onze verkeersdi­enst”, zegt Dorien Baens van de politie LRH. “Als wij hem kruisen gedraagt hij zich meestal correct, maar in de video’s begaat hij wel degelijk verkeersov­ertredinge­n en brengt hij zichzelf en anderen in gevaar.”

“Het is gevaarlijk om te dansen op kruispunte­n, vuistjes te geven en je motor met één hand te besturen. Als hij op zo’n moment door ons betrapt wordt, krijgt hij een boete. Dus we raden hem aan om zeker de verkeersre­gels te respectere­n.” Al lijkt Jonas dat niet meteen van plan. “Het is niet dat ik gekke dingen doe zoals een wheelie. Ik geniet gewoon van de interactie­s.” *Jonas is een schuilnaam. De Tiktokker wil anoniem blijven.

→ Jonas is te volgen op het TikTok account

@z1kr96

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Het concept van de 26-jarige Jonas is simpel. Hij rijdt door Hasselt op zijn Kawasaki, en filmt zijn leuke interactie­s met andere bestuurder­s of wandelaars.
FOTO RAYMOND LEMMENS Het concept van de 26-jarige Jonas is simpel. Hij rijdt door Hasselt op zijn Kawasaki, en filmt zijn leuke interactie­s met andere bestuurder­s of wandelaars.
 ?? @Z1KR96
FOTO TIKTOK ?? Het filmpje waarin Jonas de Macarena danst op een kruispunt op de Grote Ring, is inmiddels bijna 4 miljoen keer bekeken.
@Z1KR96 FOTO TIKTOK Het filmpje waarin Jonas de Macarena danst op een kruispunt op de Grote Ring, is inmiddels bijna 4 miljoen keer bekeken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium