Het Belang van Limburg

Flossie is oudste kat ter wereld, maar Poes uit Pelt komt aardig in de buurt

- Jasper Temmerman

DIEREN PELT Het Guinness Book of Records maakte donderdag bekend dat de oudste nog levende kat ter wereld, Flossie, 26 jaar en 329 dagen is. In Pelt woont een kat die die hoogbejaar­de leeftijd evenaart: Poes. “We weten niet exact hoe oud ze is, maar ze is er al van voor mijn geboorte”, zegt baasje Jill (25).

Ze is ondertusse­n doof en bijna blind, maar dat stoort kat Flossie uit Londen niet. Zij is volgens het Guinness Book of Records de oudste nog levende kat ter wereld. Ook in Pelt loopt een kat rond met een abnormaal hoge leeftijd, genaamd Poes. “We kennen de exacte leeftijd van Poes niet, maar ze is er al van voor mijn geboorte, en ik ben nu 25 jaar”, zegt Jill Bosmans, het baasje van Poes. “Ze is ooit thuisgebra­cht door mijn oudere broer, vanuit een nestje van de kat van een vriendje van hem. We weten niet of er van dat nestje nog andere katten in leven zijn, maar die kans is klein. Ze heeft trouwens nooit een naam gekregen, dus noemt iedereen haar Poes.” Poes blijft spijtig genoeg niet gespaard van ouderdomsk­waaltjes, hoewel die bij haar veel later dan gemiddeld de kop opsteken. Hoe dat komt, weet Jill zelf ook niet: “Ze is een buitenkat en heeft altijd gewoon droog en nat voer gekregen. Poes is sinds ongeveer een jaar blind en doof. Haar vacht glanst niet meer zoals vroeger en haar pootjes zijn wat ingezakt, dus ik denk wel dat ze stilletjes aan op het komt.”

Poes woont al haar hele leven bij de oma van Jill. “Ze is altijd goed

einde

van

haar

leven verzorgd door mijn oma. Ikzelf heb 20 jaar bij mijn oma gewoond en bezoek haar en Poes nog dagelijks. Vorig jaar heeft ze een huisgenoot­je gekregen toen oma een nieuwe kitten in huis haalde. De twee kunnen wel goed met elkaar overweg. Maar als de kitten wilt spelen, kan Poes natuurlijk niet meedoen.”

Volgens een Limburgse dierenarts zijn zulke oude katten vrij zeldzaam. “Gemiddeld wordt een kat veertien jaar oud”, zegt ze. “Echt heel oude katten komen niet zo vaak voor. De oudste kat die ik al heb gezien in de praktijk was 22 jaar. Het is natuurlijk niet onmogelijk voor een kat om zo’n hoge leeftijd te halen, zolang ze geluk heeft met haar gezondheid. Maar dat is bij alle dieren zo.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Poes met haar baasje Jill Bosmans en de oma van Jill.
FOTO DICK DEMEY Poes met haar baasje Jill Bosmans en de oma van Jill.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium