Het Belang van Limburg

Ilse bedenkt Black Friday-actie om scouts te steunen na zware brand

-

STEUN

Bij de brand op 9 november bij scoutsgroe­p Sint-Lutgardis ging een opslagruim­te in de vlammen op. “We verloren heel wat materiaal, dat we nu allemaal nieuw moeten kopen”, zegt Pauline Vanhee, hoofdleidi­ng van de jeugdbeweg­ing. “Het gaat om spelmateri­aal en heel wat spullen om op kamp te gaan, zoals tentzeilen en palensets om tenten te bouwen. Zo’n set kost om en bij de 2.000 euro. We schatten het verlies financieel op zowat 10.000 euro. Nu is het nog maar de vraag hoeveel de verzekerin­g daarvan zal vergoeden en wanneer.”

“Het nieuws van de brand bij de jeugdbeweg­ing raakte mij heel sterk”, zegt Ilse Broux, van Kookdepot met vestiginge­n in Diest en Hasselt. “Twee van mijn kinderen zijn zelf bij die jeugdbeweg­ing geweest. Ik heb veel respect voor wat jeugdbeweg­ingen met hun beperkte middelen presteren en ik draag hen een warm hart toe.”

Positieve draai

Met Black Friday in het vooruitzic­ht ging er bij Ilse Broux een lichtje op. “Black Friday is vooral een commerciee­l gebeuren. Er wordt zwaar mee uitgepakt, maar vaak gaat het om acties die al lopen, waarbij kortingen nog eens in de kijker worden gezet of waarbij outletspul­len worden verkocht. Sommige zaken sluiten ook de deuren om de massaconsu­mptie tegen te gaan. Maar met de steun aan de jeugdbeweg­ing geven we een positieve draai aan Black Friday.” Bovendien is het een manier om lokaal shoppen in de kijker te zetten en te stimuleren, vindt Broux. “Steun aan een jeugdbeweg­ing raakt heel veel mensen”, zegt ze. “De koppeling aan een goed doel stimuleert nog meer om lokaal te shoppen. Een totaalsom hebben we niet voor ogen. Elke handelaar bepaalt voor zich de eigen bijdrage. Onze actie loopt van vrijdag 25 tot zaterdag 26 november.”

Verrast

“Wij stellen deze actie heel erg op prijs”, reageert Pauline Vanhee. “Alle steun, klein of groot, is welkom. We zijn overigens verrast door de golf van solidarite­it voor onze vereniging. Ook andere jeugdbeweg­ingen hebben hun hulp aangeboden of lenen hun spullen. Dat zijn dan niet alleen scouts, maar ook andere jeugdbeweg­ingen, zoals de chiro van Halen. Omdat alle jeugdbeweg­ingen in dezelfde periode op kamp gaan, wordt het wel puzzelen.”

Die solidarite­it was ook al merkbaar bij het Sint-Lutcafé van afgelopen weekend. “Bij de schoonmaak van onze lokalen hebben we de hulp gekregen van de leiding van scouts Sint-Jan en van het oudercomit­é, zodat het café toch nog in onze lokalen kon plaatsvind­en. We zijn iedereen dankbaar voor alle steun.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium