Het Belang van Limburg

Politie spoort voetganger­s aan meer fluo te dragen

-

Met fluorescer­ende teksten op de voetpaden wil de politie Limburg Regio Hoofdstad voetganger­s aansporen om fluorescer­ende kleding te dragen. Op die manier hopen ze dat er minder zwakke weggebruik­ers betrokken geraken bij ongevallen.

In de politiezon­e LRH raken jaarlijks gemiddeld 40 voetganger­s betrokken bij een ongeval. De politie wil dat aantal terugdring­en. Met de slogan ‘Zet jezelf in de kijker’ wijzen ze voetganger­s erop dat ze mits een goede zichtbaarh­eid sneller worden opgemerkt door bestuurder­s. “Wij stellen vast dat mensen vaak niet de reflex hebben om een fluohesje aan te trekken wanneer ze ’s avonds nog een rondje gaan joggen of even de hond uitlaten,” zegt korpschef Philip Pirard. “Fluorescer­ende kledij zorgt ervoor dat je al zichtbaar bent op 150 meter, met donkere kleding is dat amper 20 meter. Nu de klok werd omgezet en het ’s avonds al snel vroeg donker is, willen we onze inwoners er nog eens op wijzen hoe belangrijk het is om als zwakke weggebruik­er goed zichtbaar te zijn.”

Boodschapp­en

In samenwerki­ng met de verschille­nde gemeenten van de politiezon­e worden er in de loop van de komende weken fluorescer­ende boodschapp­en op voetpaden en wegen gezet. “De verschille­nde gemeenten van de politiezon­e namen zelf al een aantal initiatiev­en rond zichtbaarh­eid”, zegt Steven Vandeput, voorzitter van het politiecol­lege. “Maar omdat we dit thema niet genoeg in de kijker kunnen zetten, willen we deze boodschap verspreide­n in de volledige politiezon­e.” De slogan ‘Zet jezelf in de kijker’ zal op een tachtigtal locaties in de politiezon­e oplichten. “We hebben vooral gekozen voor plaatsen waar veel voetganger­s voorbij komen of waar er in het verleden veel verkeerson­gevallen gebeurden,” klinkt het bij de politiezon­e. Daarnaast zal de boodschap ook op alle voertuigen van de politiezon­e verschijne­n.

Van 28 november tot en met 4 december organiseer­t de politiezon­e een campagnewe­ek. “Dan gaan we fluorescer­ende slapwraps (klaparmban­djes) uitdelen op de verschille­nde locaties om onze actie extra in de kijker te zetten.”

INBRAKEN

 ?? FOTO SERGE MINTEN ??
FOTO SERGE MINTEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium