Het Belang van Limburg

Daarom werd KDB boos: Carrasco stond te hoog

-

Inderdaad, Kevin De Bruyne was boos tegen Canada. Maar waarom? Wat liep er tactisch verkeerd volgens de Rode Duivel? Wij legden ons oor te luister bij ex-Rode Duivels en coaches uit eerste klasse. Hun oplossinge­n op een rij, dit is wat De Bruyne wilde.

De Belgische defensie werd onder druk gezet door drie Canadezen, die uitstekend positie kozen en zo drie tot vier Belgen uit het spel hielden. Witsel, Tielemans, Hazard, De Bruyne konden allemaal moeilijk aangespeel­d worden. Carrasco had als wingback lager moeten afzakken om de bal te vragen. Dan hadden twee van de drie Canadezen die druk zetten, een keuze moeten maken, hun positie moeten verlaten. Carrasco vrij laten of doordekken, waardoor je een passlijn naar Hazard zou gekregen hebben. Na de rust lukte dat beter met Meunier en Castagne, die de bal wel lager aan de zijkant ophaalden.

Defensie verder uit mekaar

Een andere optie: Vertonghen of Dendoncker hadden de bal meer aan de buitenkant kunnen vragen. Alleen stonden de drie Belgische verdediger­s dan ver uit mekaar bij balverlies en dat wilde je liever niet tegen de snelle Canadezen. Er was duidelijk afgesproke­n dat er geen risico in de passing genomen mocht worden, terwijl De Bruyne net vond dat er meer durf in het uitvoetbal­len moest zijn. Met Lukaku had je onder druk een linie kunnen overslaan en een diepe chipbal op hem kunnen gooien, met de rug naar doel had hij kunnen kaatsen naar een derde, lopende man. Als dat enkele keren was gelukt, had er minstens een van de drie Canadezen die vooraan druk zetten, moeten terugplooi­en en kon je van achteruit wel opbouwen. Met Batshuayi lukte dit niet, hij is een lopende spits, wat een keer toch resultaat opleverde.

Niet alleen de verdedigin­g en de wingbacks lagen aan de basis van de moeilijke opbouw. Er waren meerdere rushes, waarbij de Belgen wel door de Canadese pressingli­nie braken, maar telkens was de laatste pass niet precies genoeg. Ook De Bruyne deelde daar in de malaise. Omdat er dus niet gescoord werd, moest Canada lang niet van zijn plan afwijken.

 ?? FOTO ISOPIX ?? Carrasco had als wingback de bal lager moeten vragen.
FOTO ISOPIX Carrasco had als wingback de bal lager moeten vragen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium