Het Belang van Limburg

Negen redenen waarom derby Hasselt-Belisia echt de moeite is

- Jo Trekels

FUTSAL

VRIJDAG 22.15U

FULL HASSELT - PIBO BELISIA Ze leven er al een poos naartoe, naar hun onderlinge confrontat­ie vrijdag in sporthal Alverberg. Kan je het FULL Hasselt en PIBO Belisia kwalijk nemen? Zie hier negen goeie redenen waarom deze derby op speeldag negen echt de moeite is om van kortbij te volgen. En waarom het ook de keuzematch is op Eleven Sports.

DERBYGEVOE­L

Beide topklasser­s rekruteren bij voorrang binnen de eigen provincieg­erenzen. Derbygevoe­l verzekerd dus. De niet-Limburgers zijn net niet op één hand te tellen. Maastricht­enaar Halim en Antwerpena­ars El Ghaadaoui en Van Kort bij FULL. Brusselaar Afkir en Antwerpena­ars Oulichki en Amajoud bij PIBO.

KAPITEIN SLEYPEN TEGEN EX-PLOEG

Sven Sleypen startte het seizoen als aanvoerder bij Hasselt, maar werd er begin oktober doorgestuu­rd “om de kern af te slanken”. Belisia was er als de kippen bij om de ervaren spelmaker binnen te halen.

EL MANSOURI KIJKT TOE

In het zog van Sleypen maakte ook Zakaria EL Mansouri de overstap naar PIBO. In tegenstell­ing tot Sleypen bedong Hasselt bij de overgang wel dat Zaka niet mag spelen in het (eerste) onderlinge duel. Ook Gerrits heeft een verleden bij Hasselt, waar met Halim dan weer een gewezen PIBO’er rondloopt. Opvallend: PIBO had afgelopen zomer verregaand­e interesse in Vanderheyd­en en Van Kort, die uiteindeli­jk bij Hasselt hun kribbel zetten.

NIEDDU OP OUDE NEST

Coach Carmelo Nieddu, die collega Petros Papanicola­ou als speler onder zijn hoede had bij

Lommel en Hasselt, verliet in 2020 Hasselt na drie seizoenen om met PIBO de weg naar eerste nationale open te beuken. Dat lukte nagenoeg meteen. Zo is hij vrijdag, samen met keeperstra­iner Hans Lijnen, al terug op het oude nest.

KEEPERSKWE­STIE

Van doelmannen gesproken. Belisia slikte al het meeste tegengoals in de hoogste klasse, en toch maakte de jonge Simon Lambeets indruk. Iets dat zeker ook van internatio­nal Dries Vrancken kan gezegd worden.

REVANCHE

De laatste ontmoeting was er één in de halve finale van de Beker van Limburg vorig seizoen. Toen kwam PIBO er in eigen huis niet aan te pas: 0-4. Vraagt om revanche?

RODE LANTAARN

Met één punt is PIBO de rode lantaarn. Maar de komst van Sleypen, El Mansouri, Vanhove en Afkir zorgt voor een nieuw elan en bij winst kan Belisia de rode lantaarn delen met… het eveneens pover gestarte Hasselt. Ook Malle staat op vier punten.

THUISFANS

Omwille van verzorgd voetbal en het nodige pech roerden de Hasseltse fans zich nog niet. Maar de lat ligt hoger. Thuisverli­es tegen een naburige promovendu­s zou zeker voor wat gefoeter zorgen op de tribunes.

BESTE LIMBURGER?

Heeft iemand in de zaal de ambitie om de beste club van Limburg te zijn? Dan tikt de klok. Eisden-Dorp zit al aan dertien punten. Helaas voor beide partijen zijn er maar drie punten te verdelen.

 ?? FOTO JILL DELSAUX ?? Sven Sleypen, hier in het shirt van Hasselt, als kapitein. Hij werd begin oktober doorgestuu­rd en snel opgepikt door PIBO.
FOTO JILL DELSAUX Sven Sleypen, hier in het shirt van Hasselt, als kapitein. Hij werd begin oktober doorgestuu­rd en snel opgepikt door PIBO.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium