Het Belang van Limburg

Nederlande­r Tom is vierde telg uit Ackermans-familie die in België speelt

- Johnny Peeters

BASKETBAL

ZONDAG 16.30U: LOMMELANTW­ERP GIANTS B (MANNEN TOP DIVISIE 1) Tom Ackermans (22) is bij Lommel aan zijn eerste maanden in België bezig. De Nederlande­r kwam in het tussenseiz­oen over van Den Haag en is na zijn vader en twee nonkels al de vierde uit de Ackermans-familie die in de Belgische competitie terechtkom­t.

Hoe kom jij in Lommel terecht?

“Ik speelde bij Den Haag in de BNXT League, maar de club kreeg pas laat te horen dat ze geen licentie kregen voor het seizoen 2022-2023. Omdat de meeste BNXT-ploegen op dat moment al volzet waren, moest ik een stap terugzette­n. In afwachting ging ik meetrainen bij Bree, waar enkele vrienden van mij spelen. Toen werd ik gecontacte­erd door Ronnie McCollum. Hij nodigde mij uit om te komen testen in Lommel en het klikte onmiddelli­jk met de ploeg en de coach.”

Bij BAL en Den Haag proefde je wel van het hoogste niveau. Waarom die stap terug?

“Ik heb de voorbije jaren veel geleerd. Bij BAL mocht ik meetrainen bij de eerste ploeg en af en toe invallen. Toen ik vorig jaar de overstap maakte naar Den Haag, werd ik er één van de dragende spelers. Ik kreeg er veel vertrouwen én een startende rol. Ik was er heel graag gebleven. De club probeert wel opnieuw een licentie te krijgen, maar hoe ver ze er mee staan weet ik niet.”

Met drie overwinnin­gen in acht wedstrijde­n ben je bij Lommel wel niet denderend gestart.

“We kenden een moeilijke start, maar komen steeds beter op dreef. Al was de laatste wedstrijd tegen Wilrijk helemaal niet goed. De coach hamert erop dat we absoluut die top vier moeten halen. We hebben daar zeker genoeg kwaliteit voor.”

“Zelf heb ik nog wat aanpassing­sproblemen. Ik sloot later aan bij de groep en iedereen speelt hier al lang samen. Ik moet mijn juiste rol nog vinden, maar dat zal zeker lukken. Ik word goed opgevangen en ze vragen mij altijd om na de training iets te blijven drinken. We zijn ook al eens samen naar Eindhoven geweest, waar ik ze de stad heb leren kennen.”

Toog ontworpen

Als lid van de Ackermans-familie ben je wel geen onbekende in de Belgische basketbalw­ereld.

“Mijn vader en moeder hebben elkaar leren kennen via het basketbal in Eindhoven. Mijn vader heeft vijf broers die allemaal gebasket hebben, enkel mijn tante basketbald­e niet. Van mijn oma mochten mijn vader en nonkels nooit gaan voetballen. Ze zei ‘als jullie daar je schenen willen laten kapot stampen, dat kan ik zelf ook doen’. Hijzelf en twee van zijn broers speelden op hoog niveau in Nederland en België. Willie-Jan speelde in Leuven, Gerard onder andere in Houthalen en mijn vader Frans in Heusden. Willie-Jan speelt nu nog bij een team van oud-internatio­nals in Nederland. Mijn zus Pam is misschien de enige van de familie die niet basketbalt. Maar ze volgt het heel erg en komt meestal kijken.”

Hij wordt na elke training door z’n vader van Genk naar Leuven gebracht, waar hij op kot zit en voor burgerlijk ingenieur bouwkunde studeert. En hij ontwierp mee de toog van de club. Jochen Louwette (23) heeft een hart voor volleybalc­lub LensOnline Genk. “Ik zit hier goed.”

Maasmechel­aar Louwette, die op zijn achttiende bij Genk al mocht proeven van Liga B, keerde vorig jaar na een tussenstop bij Zonhoven terug naar Genk. “Er was interesse van eerste nationaler­s, maar op dit moment zit ik goed bij Genk. Een familiale club en ook combineerb­aar met mijn studies burgerlijk ingenieur bouwkunde. Ik zit in mijn laatste jaar, op kot in Leuven.”

Geen evidente combinatie, maar Louwette heeft duidelijk een clubhart. “Ik kom telkens af voor de trainingen. Door de week met de trein om ’s avonds terug naar Leuven gebracht te worden door mijn vader. Dat doet hij al vijf jaar. Chapeau daarvoor.”

Vader en zoon Louwette hadden ook een rol in de vernieuwde kantine van Genk. “Het zag er zelfs even naar uit dat er geen toog ging zijn voor de start van het seizoen”, lacht Louwette. “Ik heb dit projectje mee in handen genomen en we zijn eraan begonnen. Mijn vader is schrijnwer­ker, dus de appel valt niet ver van de boom.” Met de trip naar subtopper Esneux staat LensOnline Genk zaterdag voor een goede test. Maar net nu liggen kapitein Maarten Hansen en aanvalslei­der Brecht Campforts in de lappenmand. Louwette: “Een fikse aderlating. Maarten zouden we binnenkort gelukkig weer kunnen recuperere­n. Voor Brecht is het afwachten wat zijn rugonderzo­ek uitwijst. Hopelijk valt het mee. Hij is eigenlijk onvervangb­aar. Zonder die twee mannen kan je dit seizoen bovenin niet meestrijde­n. Onze kern is niet heel uitgebreid en het is toch even wennen voor deze jonge ploeg in een reeks hoger. Maar wie weet. Onze grootste concurrent­en zijn Wijgmaal en Guibertin. Na duels tegen hen zullen we al meer weten. We moeten er als ploeg staan. Overleven tot Maarten en Brecht terugkeren.”

 ?? FOTO BART BORGERHOFF ?? Tom Ackermans: “Mijn zus Pam is misschien de enige van de familie die niet basketbalt.”
FOTO BART BORGERHOFF Tom Ackermans: “Mijn zus Pam is misschien de enige van de familie die niet basketbalt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium