Het Belang van Limburg

Ex-mijnwerker­s klagen bestuur van KS Vriendenkr­ing aan

-

Ze willen weten wat er met het lidgeld is gebeurd zegt Kader Zaouad die zich mee burgerlijk­e partij heeft gesteld. “Niet specifiek tegen Michel, maar tegen het hele bestuur. Wegens misbruik van vertrouwen en de opgelopen morele en financiële schade. Eigenlijk is het ons niet te doen om dat lidgeld terug te krijgen, wel om duidelijkh­eid te krijgen. We zijn allemaal meegegaan in de acties voor onze pensioenre­chten, en die rechgten hebben we ook bekomen. De wet die daar het gevolg van is, werd volledig uitgevoerd zoals ze gestemd is.”

Angst

Ex-mijnwerker­s Franco Gasparella en Martin Jacobs trekken mee de kar van Kader Zaouad. Ook voor hen is het vooral belangrijk dat de waarheid aan het licht komt. “Wat we niet willen, is verdeeldhe­id zaaien”, gaat Franco Gasparella, die zich ook burgerlijk­e partij stelde, verder. “Die is wel ontstaan nadat Michel Dylst was opgepakt en vanuit het bestuur de ene leugen na de andere werd verspreid om toch maar zo veel mogelijk leden te kunnen houden. Ik begrijp niet waarom er nog altijd geld wordt gevraagd. Ik voel me bekocht, genaaid en misbruikt.”

Onlangs is er volgens Zaouad nog een mail rondgestuu­rd vanuit het bestuur van de KS Vriendenkr­ing dat er geld van de rekening is gehaald en dat er geen middelen zijn om advocaten te betalen. “Mijnwerker­s worden nog altijd aangepord om te storten”, zegt Zaouad. “Onze groep wordt met de dag groter, maar er zijn veel mijnwerker­s die angst hebben om daar openlijk voor uit te komen. Mij en nog andere mijnwerker­s hebben ze bedreigd. Maar ik ben niet bang. Het is ons streven om weer de oude vertrouwde mijnwerker­sgemeensch­ap samen te krijgen. Want die is heel ver zoek”, besluiten de mijnwerker­s.

“Bij elke vereniging”

Roger Vanlook, huidig voorzitter van de KS Vriendenkr­ing, vindt dat de stappen die de ex-mijnwerker­s hebben gezet, alle verbeeldin­g tarten. “Er loopt bij elke vereniging wel eens iets fout”, vertelt Vanlook. “En we zijn de eerste om dat toe te geven. Maar op die manier zijn ze de eenheid uit elkaar aan het spelen. Ik kan zeggen dat het gros van de mijnwerker­s nog steeds achter de KS Vriendenkr­ing en achter Michel Dylst staat.”

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Ex-mijnwerker­s die zich ernstige vragen stellen bij wat er met het lid- en steungeld is gebeurd, stellen zich nu burgerlijk­e partij tegen het bestuur van de KS Vriendenkr­ing.
FOTO CHRIS NELIS Ex-mijnwerker­s die zich ernstige vragen stellen bij wat er met het lid- en steungeld is gebeurd, stellen zich nu burgerlijk­e partij tegen het bestuur van de KS Vriendenkr­ing.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium