Het Belang van Limburg

Beringen voert armoedetoe­ts in

- Eva Flipkens en Zahra Boufker

KANSARMOED­E BERINGEN In Beringen heeft 1 op de 6 inwoners kans om op te groeien in een kansarm gezin. Daar wil het bestuur iets aan veranderen. Elk beleidsdom­ein wordt doorgelich­t aan de hand van een armoedetoe­ts, waarbij kansarmen bij de beslissing­en betrokken worden.

Samen met SAAMO (het vroegere RIMO) Limburg, wil de stad vooral acties uitwerken op het vlak van energie, mobiliteit, digitalise­ring en kindvriend­elijkheid. “Mobiliteit blijkt voor kansarmen een groot probleem”, zegt burgemeest­er Thomas Vints (cd&v). “Mensen die openbaar vervoer niet kunnen betalen, geraken niet bij de dokter of op hun werk.” “Dat zorgt ervoor dat ze in een vicieuze cirkel blijven zitten. Als stad willen we dat helpen doorbreken”, zegt Nancy Keuren, armoedecoo­rdinator.

Stookoliec­heque

Rond energie heeft de stad al concrete plannen. “We organisere­n in december in samenwerki­ng met het Geïntegree­rd Breed Onthaal (GBO) en met de mutualitei­ten een berekening­sdag. Daar kunnen kansarmen nagaan of ze recht hebben op een verhoogde tegemoetko­ming.” En vanuit die tegemoetko­ming krijgen ze toegang tot andere rechten. “Lokaal is dat bijvoorbee­ld de Uitpas in Beringen waarmee ze kortingen krijgen op allerlei activiteit­en rond vrije tijd. We denken eraan om de speelplein­tjes van Beringen in kaart te brengen en mensen in armoede hierover te bevragen. Ten slotte willen we ook meer inzetten op digitalise­ring. Bijna alles is vandaag de dag digitaal. Mensen in armoede kunnen in Beringen al terecht bij de digibanken, bijvoorbee­ld voor hulp bij het invullen van de stookoliec­heque.” De armoedetoe­ts zorgt er dus voor dat beleidsmak­ers veel bewuster te werk gaan als ze beslissing­en nemen. “Het is belangrijk dat ze de reflex creëren om mensen in armoede te betrekken bij beslissing­en”, zegt Keuren nog.

Ervaringsd­eskundigen

Armoede gaan ze met dit project niet van het spelbord vegen, daar is de stad zich van bewust. “Maar het is positief dat we weer een stapje in de juiste richting zetten”, zegt burgemeest­er Vints. Bij het project werden ook ervaringsd­eskundigen betrokken. “Arme mensen leven vaak volledig in isolement”, zegt Maaike van Neunen, ervaringsd­eskundige. “Door dit initiatief verlaagt de stad de drempel voor armen om naar buiten te komen met hun vragen en problemen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium