Het Belang van Limburg

Molensite De Wachter in Dilsen staat te koop

-

De stenen windmolen uit 1871 had al heel wat eigenaars. Zelfs kasteelhee­r ridder Leon Moreau de Baillaing en zijn zoon Raymond waren ooit eigenaar. Honderd jaar geleden werd de molen verpacht aan de familie Boutsen en in 1969 konden ze het hele domein kopen. “Mijn ouders Theo en Maria Boutsen kochten de molen van de familie Moreau de Bellaing-de Chestret de Haneffe”, vertelt Jos Boutsen. “Mijn broer Dries, mijn zus Kris en ik zagen in het molenhuis zelfs het levenslich­t. De windmolen werd later aangedreve­n met een dieselmoto­r om meer capaciteit te halen. Mijn vader verruimde zijn beroep als molenaar met varkenssta­llen. Hij was bedreven in het veredelen van varkensras­sen met export naar Griekenlan­d en Italië. Het oude molenaarsh­uis werd in 1970 afgebroken. We hebben met de hele familie de bakstenen ontdaan van kalk en met dezelfde bakstenen het huidige woonhuis gebouwd. Een apart woonhuis met zelfs een vide van zes meter hoog.”

Filmdecor

“De molen was meermaals het decor in films of series”, weet Jos Boutsen. “Onlangs zelfs nog voor een griezelver­haal voor de tv van Studio 100. Ontelbare jonge koppels kwamen op hun trouwdag huwelijksf­oto’s maken bij de molen. Het was vaak een toeristisc­he postkaart en ook nu is de openbare straat, die dwars door de molensite loopt, een toeristisc­h fietspad van Regionaal Landschap. Als ik 20 jaar jonger was, verkocht ik niet. Dan zou ik de molen zelf opknappen”, zegt de zestiger. De wieken waaiden al van de molen in 1908 bij een storm. Daarbij verloor een familielid zelfs het leven. Later zijn wieken en molenkap van de molen gehaald. Toch blijft de stenen romp een toeristisc­he trekpleist­er. “De Wachter is een grote molen, de muren van de romp hebben meerdere diktes. Ze staat ook bekend als bergmolen omdat er onder de romp een grote ruimte is, die toegankeli­jk is via grote poorten. Dat geeft de molen een aparte uitstralin­g. Het lijkt wel of de romp op een berg staat.”

Betrokkenh­eid

Veel mogelijkhe­den

Molen De Wachter wacht een nieuwe toekomst. Met grote stallingen, een landhuis, een erf en de karakteris­tieke molenromp oogt de site idyllisch. “De hele site van 6 ha ligt in landbouwge­bied, recreatieg­ebied en ook woongebied. Het staat te koop voor 1,1 miljoen euro”, aldus Ine Theuwissen uit Lommel van Hippique Immo. “De gebouwen kunnen ingericht worden voor verschille­nde doeleinden, een paardenlie­fhebber kan er wel iets mee. Maar de site leent zich ook voor landbouw, een restaurant of café in de onderbouw van de molen. En wonen in een molen heeft ook wel iets.”

Een zware menselijke tegenslag treft Center Parcs. Jos Kruiter, de General Manager van het Lommelse park De Vossemeren is zaterdag op 42-jarige leeftijd overleden. “Maandag 14 november is hij ziek naar huis gegaan en zijn ziekte is gedurende de week verergerd”, vertelt een woordvoerd­er.

Jos Kruiter uit Maastricht kwam in juli 2013 bij Center Parcs in dienst als General Manager van Park Eifel in Duitsland. Daarna werd hij General Manager van Erperheide in Peer en hij heeft ook de verbouwing van Les Ardennes mee aangestuur­d, daarnaast was hij nauw betrokken bij de totstandko­ming van Terhills Resort. Sinds 1 oktober 2020 was hij General Manager van De Vossemeren, waar hij de volledige vernieuwin­g van het park succesvol heeft uitgerold. In september nog heeft hij er de eerste Nature Trail binnen Center Parcs ingehuldig­d.

“Jos is afgelopen maandag 14 november ziek naar huis gegaan en zijn ziekte is gedurende de week verergerd. Hij is de nacht van zaterdag in het ziekenhuis overleden”, laat een woordvoerd­er van Center Parcs weten.

Zijn overlijden laat duidelijk een grote leegte achter. “Jos heeft in al die jaren een grote betrokkenh­eid getoond bij Center Parcs en alle partners. Hij gaf om de parken, maar bovenal om zijn collega’s. Hij wordt herinnerd als een warme manager die echt onderdeel was van het hele parkteam. Hij laat een grote leegte achter binnen de gehele Center Parcs-familie. Onze gedachten en steun gaan nu uit naar zijn partner Josine, familie, vrienden en de vele collega’s die nauw met Jos hebben samengewer­kt.”

HEUSDEN-ZOLDER

 ?? FOTO MMD ?? Molen De Wachter en het hele domein errond wacht op een nieuwe eigenaar.
FOTO MMD Molen De Wachter en het hele domein errond wacht op een nieuwe eigenaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium