Het Belang van Limburg

Vaya Con Dios krijgt Lifetime Achievemen­t Award op de MIA’s

- Wout Desmytere

MIA’S ÉÉN Na The Scabs, Arno en Soulsister zal Vaya Con Dios volgend jaar geëerd worden met een Lifetime Achievemen­t Award op de MIA’s. Dani Klein (69), het laatste originele lid van de band, zal tijdens de liveshow de onderschei­ding in ontvangst nemen. Zij bracht vorige maand nog een album uit met herwerking­en van oude songs.

De uitreiking vindt plaats op 26 januari. Vaya Con Dios, een band die akoestisch­e nummers met invloeden van soul, blues, swing en Franse chansons bracht, was niet alleen in eigen land een succesverh­aal. Ze verkochten ruim tien miljoen albums in Europa en daarbuiten. De groep ontstond bij toeval, toen muzikanten Dirk Schoufs en Willy Lambregt (beter bekend als Willy Willy van The Scabs) eind jaren 80 sfeermuzie­k moesten voorzien bij de opening van een nieuwe winkel. Dani Klein – geboren als Danielle Schoovaert­s –, met wie Willy al had samengewer­kt tijdens zijn periode bij Arbeid Adelt!, ging mee als zangeres. “Ik zong Bob Dylan in de Rue des Bouchers, en blues en covers met mijn muzikale vrienden. Mijn vader luisterde naar muziek uit de hele wereld en dat heeft mij zeker beïnvloed.” Het samenspel beviel zo hard dat ze eigen nummers begonnen te schrijven. Just a friend of mine, dat ze enkele dagen later in één take opnamen, werd een hit in Europa. Alleen al in Frankrijk werden er 300.000 exemplaren verkocht. Toch verliet Willy de band al vrij snel om al zijn aandacht aan The Scabs te schenken, Klein en Schoufs – intussen een koppel – gingen alleen verder. Kort nadat ze in 1990 uit elkaar gingen, overleed Schoufs. Klein ging alleen verder met Vaya Con Dios en sloot het hoofdstuk in 2014 af met concerten in de Lotto Arena en Vorst Nationaal.

 ?? FOTO KOEN BAUTERS ?? Dani Klein neemt, als enig overblijve­nd lid van Vaya Con Dios een Lifetime Achievemen­t Award in ontvangst op de MIA’s.
FOTO KOEN BAUTERS Dani Klein neemt, als enig overblijve­nd lid van Vaya Con Dios een Lifetime Achievemen­t Award in ontvangst op de MIA’s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium