Het Belang van Limburg

Steeds meer mensen hebben voedselpak­ket nodig door crisis

- Caroline Vandenreyt en Dirk Jacobs

VOEDSELBAN­K VERHUIST

HASSELT

Exact 30 jaar bestaat Voedselban­k Limburg. Die verjaardag wordt vandaag gevierd met een nieuw onderkomen aan Ekkelgaard­en in Hasselt. “Vijf jaar hebben we hiernaar gezocht. Het vorige gebouw in Kuringen was compleet versleten en voldeed niet meer aan de voedselvei­ligheid”, zeggen voorzitter Jos Verdin en afgevaardi­gd bestuurder Luc Goossens. Met het nieuwe pand kwam nog een extra meevaller: het Amerikaans­e marketingb­edrijf dat er voordien zetelde, heeft alle rekken, stockage, heftrucks, pc’s en zelfs de koffietass­en overgelate­n, waardoor ze al meteen volop aan het vullen konden. “Jaarlijks zitten we aan zo’n 1.528 ton voedsel. Elke maand gaat hier 130 ton weer buiten.”

Weggeefwin­kel

Maar het is een misvatting dat de Voedselban­k die voedselpak­ketten zelf verdeelt. Luc: “Wij zamelen de voeding in, maar het zijn een 60-tal vereniging­en als SintVincen­tius, Team Hope, de Weggeefwin­kel en de Goede Herder die de producten bij ons komen halen en uitdelen aan mensen die het moeilijk hebben. In totaal gaat het intussen om 16.000 personen. De laatste twee, drie jaar hebben we daarin een forse stijging gezien.

Toen Jos en ik hier begonnen als vrijwillig­er in 2015 waren er gemiddeld 12.000 mensen met een voedselpak­ket en dat cijfer is jarenlang stabiel gebleven. Tot nu. De stijging is echt spectacula­ir. In de eerste helft van 2021 zagen we wel dat het er minder waren. Daar hadden we geen verklaring voor. Maar in de tweede helft van het jaar was er opeens een stijging van 20 procent. Door de energiecri­sis.”

Is het ook niet omdat de Voedselban­k beter bekend is? “Geloof me, mensen komen geen voedselpak­ket halen als ze het niet nodig hebben.”

Behoeftige­n

Ook omgekeerd zien ze dat de voorraad geschonken voedsel afneemt. Door de crisis zijn producente­n zuiniger gaan omspringen met wat ze fabriceren (en zijn er dus minder overschott­en). “Wij kopen zelf nooit voedsel in”, zegt Luc. “Dat mogen we ook niet. Zo’n 35 à 40 procent van onze voorraad wordt door de overheid voorzien, met geld van het Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftige­n. De rest wordt geschonken: door warenhuize­n als Carrefour, Delhaize en Colruyt, fabrikante­n als Greenyard, producente­n met te veel, de veiling,... We verdelen drie soorten voeding: houdbare, verse en diepvriesp­roducten. De houdbare voeding vertegenwo­ordigt het grootste aandeel. Elke vereniging mag die hier één keer per maand komen ophalen.”

Dat kan echter wel pas na een grondige screening. “Zo moet de vereniging een liefdadig doel hebben, gratis voedsel verdelen, deftige lokalen hebben om de pakketten te verdelen en erkend zijn door het agentschap voor de voedselvei­ligheid. Ze geven op hoeveel mensen ze helpen en ons computersy­steem berekent hoeveel ze krijgen op basis van onze stock. Het aantal cliënten is uiteenlope­nd: zo zijn er vereniging­en die voor 30 mensen zorgen, maar Sint-Vincentius Genk bedient bijvoorbee­ld meer dan 1.000 noodlijden­de personen.” Kiezen kunnen de vereniging­en niet: de houdbare producten worden door de Voedselban­k zelf bepaald. “Daar zitten standaard een aantal voedingsmi­ddelen in die iedereen kan gebruiken: melk, pasta, rijst, koffie, wafels, chips, groenten in blik...”, somt Luc op. “De rest is afhankelij­k van wat we gekregen hebben. Voor de verse voeding en diepvriesp­roducten mogen ze wekelijks bellen. Daar hebben ze wel keuze in. Of we ooit iets weigeren, omdat het echt niet gewild is? Brood doen we zelden, omdat het snel oud is. De meeste vereniging­en hebben bij hen in de buurt ook een bakker die brood schenkt. Pikante sauzen doen het niet goed. Naar halal is vraag, maar dat krijgen we weinig binnen. Vlees zien we intussen ook minder. Chocolade krijgen we dan weer met hopen, maar telkens pas na Sinterklaa­s en Pasen.”

Gevarieerd

De voorraad in Ekkelgaard­en is in elk geval meer dan gevarieerd, het zijn zeker niet een paar blikjes ravioli, tv-worstjes of goedkope restjes. Een greep uit de rekken: sperziebon­en, erwten en schorsener­en, nacho’s van het ‘echte’ merk, cola, balletjes in tomatensau­s, sardines, huisgemaak­te lasagne, maïs uit blik, verse limoenen, magere hesp, coeur de boeuf... “De (vooral) mannen die ervoor zorgen dat alle voeding opgehaald, gestockeer­d en overgelade­n wordt in de bestelwage­ns van de vereniging­en zijn allemaal vrijwillig­ers. In totaal zijn we met een 40-tal”, zegt Jos Dessers van Voedselban­k Limburg. “Allemaal mensen die anderen willen helpen.”

→ Extra vrijwillig­ers zijn altijd welkom. Wie wil steunen kan dat via het rekeningnu­mmer BE24 0682 1093 7338 . Of je kan steunen via de acties van de warenhuize­n.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? “Vanaf de nieuwe locatie van de Limburgse Voedselban­k gaat elke maand 130 ton voedsel de deur uit”, zeggen vrijwillig­ers Jos Verdin, Luc Goossens en Jos Dessers.
FOTO SVEN DILLEN “Vanaf de nieuwe locatie van de Limburgse Voedselban­k gaat elke maand 130 ton voedsel de deur uit”, zeggen vrijwillig­ers Jos Verdin, Luc Goossens en Jos Dessers.
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Erwtjes, sperziebon­en,
maïs en schorsener­en staan vertrekken­sklaar.
FOTO SVEN DILLEN Erwtjes, sperziebon­en, maïs en schorsener­en staan vertrekken­sklaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium