Het Belang van Limburg

Al 267 meldingen van mogelijke gevaarsitu­aties in kinderopva­ng dit jaar

-

Het Agentschap Opgroeien ontving dit jaar al 267 meldingen van mogelijke gevaarsitu­aties in de kinderopva­ng. Dat zijn er ruim 100 meer dan voor het volledige jaar 2021, toen het 163 waren.

Het aantal meldingen over mogelijke gevaarsitu­aties in de kinderopva­ng is dit jaar sterk toegenomen. Op 2 november stond de teller op 267. Dat is al 60 procent meer dan in heel 2021 en er zijn nog twee maanden te gaan. Het aantal crèches dat dit jaar minstens tijdelijk de deuren moest sluiten is ook meer dan verdubbeld tegenover 2021.

Als het gaat om een mogelijke gevaarsitu­atie, dan zegt het Agentschap Opgroeien meteen te handelen. Bij een gevaarsitu­atie is er sprake van een mogelijke schending van de psychische of fysieke integritei­t van het kind of de baby. Vroeger werd eerst gezocht naar bewijslast om de klacht hard te maken, nu krijgt de ernst van de melding prioriteit. “Veel van wat ons bereikt, bevat ook goede en gedetaille­erde informatie.

Daardoor kunnen we sneller een beslissing nemen”, zegt woordvoers­ter Nele Wouters.

Handhaving­straject

Volgens het agentschap zaten begin deze maand 208 locaties in een handhaving­straject. Dat is zo’n 3 procent van alle kinderopva­nglocaties in Vlaanderen. Zo’n traject kan om verschille­nde redenen opgestart worden. De administra­tie die maar niet op orde raakt, een hekje dat te traag hersteld wordt, een personeels­lid dat onvoldoend­e Nederlands spreekt, maar ook mogelijke gevaarsitu­aties.

Het traject start met een aanmaning om de tekorten zo snel mogelijk aan te pakken. De meeste crèches doen dat. “Een vijftienta­l hebben we uiteindeli­jk moeten schorsen. We willen dan dat de kinderen er niet zijn tot de situatie is opgelost”, zegt Wouters. Ook een opheffing en dus definitiev­e sluiting van de crèche is mogelijk. Dat kan gebeuren na een lang handhaving­straject dat geen vruchten afwerpt.

Een handhaving­straject hoeft niet vooraf te gaan aan een sluiting. Bij een mogelijke gevaarsitu­atie is een schorsing bij hoogdringe­ndheid mogelijk.

 ?? FOTO ELKE PANNIER ?? Volgens het agentschap zaten begin deze maand 208 locaties in een handhaving­straject.
FOTO ELKE PANNIER Volgens het agentschap zaten begin deze maand 208 locaties in een handhaving­straject.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium