Het Belang van Limburg

Escaleerde de vete binnen de familie Van Cranenbroe­k?

- Phillip Pergens

FAMILIERUZ­IE BUDEL/HAMONT-ACHEL/ OPGLABBEEK

Het is dinsdagavo­nd. Mark Van Cranenbroe­k, baas van de gelijknami­ge tuin- en gereedscha­psketen, wil dat zijn wagen verplaatst wordt. Hij is op dat moment aanwezig in het filiaal in Budel, net voorbij de Belgische grens met Hamont-Achel. Een werknemer (30) uit Peer wandelt naar de parking. Hij heeft de autosleute­ls vast en staat op het punt om in te stappen, maar wordt verrast. Een gemaskerde man, gewapend met een aluminium baseballkn­uppel, geeft de dertiger een pak rammel. Daarna slaat de onbekende dader op de vlucht. De man raakt gewond aan zijn hand en been. Het feit dateert van 15 november en gebeurde om 17.45 uur. Dader en motief zijn onbekend. Bij de politie in Nederland luidt het dat nog niemand werd ingerekend en dat ze elke piste openhouden. Mee in het onderzoek opgenomen: de jarenlange familievet­e die als een donderwolk boven het Van Cranenbroe­k-imperium hangt.

Verziekte werkvloer

Broers Mark (54) en Henk (60) staan vandaag aan het roer van het bedrijf dat ze jaren geleden van hun vader overnamen en uitbouwden tot een begrip in de ruime regio. De link met ons land is groot. In Opglabbeek ligt een van de vijf filialen. Het distributi­ecentrum ligt in Pelt, de technische dienst in Hamont-Achel waar Henk én Mark ook wonen. Voor Henk is België het enige land waar hij vandaag nog als bestuurder kan werken. In Nederland werd hij in maart van dit jaar geschorst. Dat bevestigt Willem Meijer. Meijer werd in mei 2021 door de Ondernemin­gskamer in Amsterdam aangesteld als onafhankel­ijk tijdelijk bestuurder. De externe hulp was noodzakeli­jk omdat de keten leed onder het conflict tussen Mark en Henk. De werkvloer was verziekt. “Puur profession­eel kunnen we zeggen dat het bedrijf vandaag terug op de rails staat en het weer goed doet. Maar tussen Mark en Henk is de situatie niet veranderd”, luidt het bij Meijer.

Schorsing

Mark en Henk kunnen al jaren niet meer door een deur omdat ze het niet eens zijn over de toekomst van het bedrijf. Toen de zaak voor de Ondernemin­gskamer kwam smulde de media daarvan. “Als je ‘luie hond’ en ‘luie flikker’ wordt genoemd, dan doet dat pijn”, sprak Henk destijds. Mark stelde dan weer dat het zijn oudere broer was die hun firma ondermijnd­e en de bedrijfsfi­losofie verloochen­de. De tegenstell­ingen waren groot: meer werken versus uitbollen, moderniser­en of vasthouden aan het bekende. De tuinbroers waren het nergens nog over eens. Dat Henk zijn kinderen Joey en Cathy, ook influencer op sociale media, nauwer bij het bedrijf wilde betrekken zou de prelude zijn. Want toen zij in januari een webwinkel oprichtten waar je terecht kan voor van alles in en rond het huis, volgde een onderzoek. De ondernemin­g zag aanwijzing­en dat Henk als directeur bij Van Cranenbroe­k actief betrokken was bij de zaak van zijn kinderen. “Pure concurrent­ievervalsi­ng”, stelde Mark vol ongeloof vast. Hij begreep niet dat Henk een concurrent voor zijn eigen zaak creëerde. De kwestie werd voorgelegd aan Filip Schreurs. Hij werd vorig jaar eveneens door de Ondernemin­gskamer aangesteld. Als onafhankel­ijke beheerder van een aandeel van Henk en een aandeel van Mark moet hij ervoor zorgen dat de aandeelhou­ders – een 50/50verdelin­g tussen de broers – opnieuw knopen konden doorhakken.

Vanwege het onderzoek naar Henks rol bij het bedrijf van zijn kinderen schorsten Mark en de twee onafhankel­ijke bestuurder­s de dader. Volgens iemand uit de omgeving van Henk was dat dan weer een vuil spelletje en wordt het zogenaamde “kopieerged­rag van Henks kinderen” ontkracht. In België geldt de schorsing overigens niet.

Escalatie?

“Alleen heeft die schorsing niet geholpen aan de familieruz­ie”, vertelt iemand. Het wordt vanuit Henks entourage gezien als een uithongers­trategie van Mark om zijn broer te dwingen zich te laten uitkopen. Maar die beschuldig­ende vinger valt niet goed bij de jongste telg. Voor Mark is het net duidelijk dat Henk de situatie wil ontregelen.

Het maakte de kloof enkel groter. Tussen de broers komt het nooit meer goed. Maar nu rest een vraag die ook de politie zal moeten stellen. Werd de Belgische werknemer vorige week het slachtoffe­r van deze escalatie? Henk valt uit de lucht over het feit en ontkent stellig ook maar iets met de aanval te maken te hebben. Hij hoopt dat alles in orde is met het slachtoffe­r en vindt dat het de grootste prioriteit moet hebben en het bedrijf hierover duidelijkh­eid moet verschaffe­n.

Mark vermoedt dat de aanval eigenlijk op hem gericht was. De vraagteken­s zijn groot. “Er is een aangifte bij de politie gedaan. We laten hen hun werk doen”, aldus Willem Meijer.

Intussen bidt iedereen dat de huidige impasse opgelost geraakt, liefst nog vandaag. Met een ruw geschat vermogen van enkele honderden miljoenen euro’s zijn de belangen te groot om dit te laten aanslepen. “We hopen op een snelle oplossing”, reageert Jeroen Raskin als advocaat van Henk. “Twee opties zijn nog mogelijk. De ene koopt de andere uit of er wordt gezocht naar een derde koper. Maar dan moet je wel allemaal die oplossing willen. De onafhankel­ijke bestuurder kan hierin een rol spelen”, besluit Raskin.

 ?? FOTO DICK DEMEY ??
FOTO DICK DEMEY

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium