Het Belang van Limburg

MR en PS houden De Croo in de tang

- Hannes Cattebeke

SOCIAAL AKKOORD BRUSSEL

Vorige week hield premier Alexander De Croo (Open Vld) aan het einde van een gitzwarte week nog een lichtpuntj­e over: de transfer van de nieuwe staatssecr­etaris voor Begroting Alexia Bertrand. Maar deze week keerde die discussie over het extra gat in de begroting en het ontslag van Eva De Bleeker (Open Vld) als een boemerang terug, hakten MR en cd&v openlijk op de premier in en gunden de Franstalig­e liberalen en socialiste­n hem ook geen sociaal akkoord om het weekend in te gaan. Nadat het dossier vorige week al op de agenda stond, werden de kansen op succes deze keer nochtans iets hoger ingeschat. Maar ook na vijf uur onderhande­len moet De Croo maandag opnieuw aan de bak om de ideologisc­he spreidstan­d tussen PS en MR over de welvaartse­nveloppe te overbrugge­n. PS wil die extra pot van 900 miljoen, bestemd voor de verhoging van uitkeringe­n en pensioenen, op dezelfde manier verdelen als de voorbije twee jaar. Dat wil zeggen: de minimumuit­keringen voor werklooshe­id optrekken met 3,5 procent voor gezinshoof­den, met 2,41 procent voor alleenstaa­nden en met 2 procent voor samenwonen­den. MR wil daar niets van weten. “Het laatste wat we moeten doen om meer mensen aan het werk te krijgen is nog eens extra geld geven aan de werklozen”, zegt MR-vicepremie­r David Clarinval.

Werknemers­premie

De discussie over de welvaartse­nveloppe is gekoppeld aan die over een werknemers­premie. Ze belandden allebei op de regeringst­afel nadat vakbonden en werknemers er geen akkoord over konden vinden. Maar de breuklijn tussen de sociale partners loopt dus gewoon door binnen de regering, zij het enkel aan Franstalig­e kant: PS en MR wijzen elkaar met de vinger. De Franstalig­en liberalen kunnen wel op meer begrip rekenen dan de socialiste­n. Open Vld en cd&v vrezen net als MR dat de werklooshe­idsval nog wijder zal gapen als die uitkeringe­n op hetzelfde tempo blijven stijgen. Ook Vooruit zit niet op dezelfde golflengte als PS. De groenen liggen minder wakker van de discussie, maar ook zij duidden vrijdag PS aan als de oorzaak van de nieuwe mislukking.

Over de premies die bedrijven mogelijk bovenop de indexering van de lonen kunnen geven, zou er wel enige vooruitgan­g zijn geboekt. “De contouren van een akkoord beginnen zich af te tekenen”, zegt een vicepremie­r. De regering smeert die premies, door ze minder te belasten dan een loonsverho­ging. Maar het zullen uiteindeli­jk de sociale partners zijn die binnen de sectoren en de bedrijven de onderhande­lingen moeten voeren.

De werkgevers willen niet dat minder presterend­e bedrijven in goed boerende sectoren toch premies moeten uitbetalen. De vakbonden willen zoveel mogelijk marge om te onderhande­len in zoveel mogelijk bedrijven. Daarom komen er wellicht drie categoriee­n: sectoren waar er geen premies kunnen worden uitgekeerd, sectoren waar een premie tot 500 euro kan worden onderhande­ld en uitzonderl­ijke gevallen, waar de premie nog hoger kan oplopen. Hoe dat laatste criterium moet worden bepaald, is niet meteen duidelijk. Daarover zal ook de regering dus nog een onderhande­lingsrondj­e moeten draaien.

 ?? FOTO BELGA ?? Voor hij aan de onderhande­lingen over het sociaal akkoord begon, ontspande premier De Croo vrijdag nog even door in het kader van de Voorleeswe­ek de klas van jongste zoon Gabriël in Brakel te entertaine­n.
FOTO BELGA Voor hij aan de onderhande­lingen over het sociaal akkoord begon, ontspande premier De Croo vrijdag nog even door in het kader van de Voorleeswe­ek de klas van jongste zoon Gabriël in Brakel te entertaine­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium