Het Belang van Limburg

“Ik denk vaak: shit, ik wou dat ik nog op het podium stond”

- Olivier Simons

NEUROLOGIS­CHE STOORNIS BERINGEN

Op 9 november speelden Whispering Sons hun laatste show van 2022 in Hongarije, nadat de Limburgers anderhalf jaar lang Europa rondreisde­n om hun tweede plaat Several Others voor te stellen. Ze traden liefst 106 keer op, zowel in eigen land als in onder meer Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. Voor Sander Pelsmaeker­s (30) was het de eerste tour die hij als tourmanage­r naast het podium beleefde in plaats van achter de drums. De naar Brussel uitgeweken Beringenaa­r richtte in 2013 mee Whispering Sons op en nam meteen de drums voor zijn rekening. “Naast onze gitarist, basgitaris­t, toetsenist en zangeres Fenne. Jarenlang had ik geen enkele last tijdens het drummen. Ook niet toen we in 2019 liefst 98 shows speelden en veel repeteerde­n. Begin 2020 hebben we samen met Editors opgetreden, en toen was er nog steeds geen vuiltje aan de lucht.”

Onderzoeke­n

“Maar toen we in juni weer begonnen te repeteren, kreeg ik plots last van ongecontro­leerde trillingen in mijn linkerarm en tintelinge­n in mijn vingers. Eerst dacht ik dat mijn arm gewoon overbelast was door de vele repetities. Maar toen ik een maand niet drumde en daarna opnieuw begon, kwam de pijn na tien minuten al terug.” Sander besloot daarop naar de dokter te gaan. Hij werd al snel doorverwez­en naar het ziekenhuis, waar het ene onderzoek na het andere volgde. “Ze hebben me echt binnensteb­uiten gekeerd. Ik ben die zomer in totaal 8 à 9 keer naar het ziekenhuis van Jette moeten gaan voor allerlei onderzoeke­n. Mijn bloedvaten werden gecontrole­erd, ik werd getest op spierziekt­es zoals ALS en ze keken met een MRI of ik een hersentumo­r had. Intussen waren we ook volop bezig met het nieuwe album, Several Others, wat nog voor extra druk zorgde.”

Focale dystonie

Uiteindeli­jk kreeg Sander de diagnose: focale dystonie, een neurologis­che bewegingss­toornis. “Er is een miscommuni­catie of kortsluiti­ng tussen de zenuwen in mijn linkerarm en die in mijn hersenen. Het is een stoornis die kan ontstaan door veel repetitiev­e bewegingen te maken. Het is zeldzaam, maar violisten hebben bijvoorbee­ld ook een verhoogde kans om het te krijgen door de manier waarop ze spelen. In mijn geval kwam mijn arm door het drummen onder veel druk te staan, waardoor er iets is misgelopen. De stoornis is voor een deel ook genetisch: sommige mensen hebben er sneller last van dan andere.” “Jammer genoeg bestaat er geen wondermidd­el tegen focale dystonie. De last kan in principe verlicht worden door veel kinesither­apie te doen, maar je kan er nooit vanaf geraken door een operatie of andere remedie. Het is dus iets dat ik waarschijn­lijk mijn hele leven lang ga meedragen.”

“In de eerste maanden na de diagnose bleef ik nog zo veel mogelijk verder drummen. Ik wilde het probleem niet onder ogen zien. Maar uiteindeli­jk bleek het onmogelijk om een concert van 75 minuten te spelen. Er zijn toen veel goede gesprekken geweest binnen de band en uiteindeli­jk hebben we beslist dat Tuur, de bassist, vanaf maart 2021 zou doorschuiv­en naar de drums. Onze producer Bert zou de bas overnemen. Dat deed pijn. Ik was er vanaf dag één bij en heb zolang aan de band gewerkt. En dan moest ik net stoppen toen we momentum hadden en shows speelden op Rock Werchter en als voorprogra­mma van Editors. ”

Adrenaline

Sander werd de nieuwe tourmanage­r en zorgt er nu voor dat de optredens vlot verlopen. “Maar ik zie mezelf eigenlijk vooral als het zesde bandlid, omdat ik nog steeds zoveel met Whispering Sons bezig ben. Ik sta op bandfoto’s en doe mee met de schrijfses­sies en repetities. Maar tijdens optredens sta ik nu naast het podium in plaats van erop.”

“Dat zijn wel nog steeds de moeilijkst­e momenten, de shows. Ik heb naast de schermen wel mijn taak, maar toch kijk ik dan vaak naar het podium en denk ik: ‘Shit, ik wou dat ik daar nog stond.’ Ik mis die mix van adrenaline, vreugde en samenhorig­heid wanneer je 75 minuten alles geeft op het podium. Dat is een heel uniek gevoel, een speciaal soort adrenaline, die ik sindsdien nooit meer gehad heb.”

Derde album

Gelukkig heeft Sander in het dagelijkse leven weinig last van zijn stoornis. “Ik werk nog 3/5 als archeoloog. Als ik veel met de schop moet graven, moet ik soms wel even rusten. Maar meestal zit ik gewoon aan een bureau rapporten te schrijven en voel ik niks. Vreemd genoeg kreeg ik wel eens last toen ik een kantenmaai­er gebruikte. Door de beweging begon mijn arm toch weer ongecontro­leerd te schokken en tintelen. Maar dat is eigenlijk het enige.” Intussen is Sander samen met de andere bandleden weer volop muziek aan het schrijven en aan het repeteren. “In december en januari kruipen we de studio in voor ons derde album, het eerste album met Tuur als drummer. Ik blijf me zo veel mogelijk inzetten voor Whispering Sons, al zal drummen er niet meer inzitten. Maar we zijn nu volop aan het experiment­eren met andere instrument­en. Dus wie weet sta ik toch ooit opnieuw op het podium met een xylofoon of zo.” (lacht)

 ?? FOTO MG ?? Sander Pelsmaeker­s (rechts) op de drums langs zangeres Fenne Kuppens en toetsenist Sander Hermans tijdens een optreden in januari 2020. Een paar maanden later begon hij last te krijgen van zijn arm.
FOTO MG Sander Pelsmaeker­s (rechts) op de drums langs zangeres Fenne Kuppens en toetsenist Sander Hermans tijdens een optreden in januari 2020. Een paar maanden later begon hij last te krijgen van zijn arm.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium