Het Belang van Limburg

“Twaalf dates, acht matches”

- Ruben Steegen

MADELIEFDE HASSELT

Iedereen heeft recht op een relatie, maar voor mensen met een beperking verloopt die zoektocht vaak net wat moeilijker. Om hen een duwtje in de rug te geven is er sinds kort Madeliefde, een gezamenlij­k initiatief van de Limburgse zorginstel­lingen O.C. SintFerdin­and, vzw Covida, ’t Weyerke, Intesa en vormingsor­ganisatie Pasform.

Als ware

cupido’s

probeert

het team achter Madeliefde potentiële partners met elkaar te matchen, op basis van interesses. “De voorbije maanden hebben we intensief Madeliefde-profielen verzameld bij de bewoners van onze zorginstel­lingen”, vertelt Stephanie Partoens van vzw Covida, een zorgvoorzi­ening voor personen met een beperking. “Via dat invulblad konden mensen aangeven wat hun interesses zijn, op wat voor type ze vallen, wat ze in een relatie zoeken… In totaal hebben liefst 55 personen zich ingeschrev­en.”

‘Poepnerveu­s’

Dat leidde na het nodige puzzelwerk tot twaalf potentiële koppels. Vrijdagmid­dag zagen ze elkaar voor het eerst tijdens het Madeliefde-praatcafé, dat doorging in de Lavendelho­eve in Hasselt. “Een date, maar dan net dat tikkeltje anders”, vertelt Stephanie. “Zo blijven wij zorgcoache­s in de buurt rondhangen als hulplijn, voor wanneer het gesprek niet zo vlot verloopt. Dan steken we even een helpende hand toe, tot ze weer vertrokken zijn.”

Uit de kast

Voor spraakwate­rval Bea (26) en haar date Rob (25) was die hulplijn alvast overbodig. De twee hadden een klik vanaf de eerste seconde, al geeft Bea grif toe dat ze voor aanvang poepnerveu­s was. “Een week slecht van geslapen, het blijft toch een sprong in het duister”, vertelt de Hasseltse, die niets dan lof heeft voor de cupidokwal­iteiten van het Madeliefde­team. “Ik heb al heel wat relaties gehad, maar ik viel telkens op de foute types. Daarom had ik duidelijk aangegeven dat ik op zoek was naar een zachte, lieve man. Rob beantwoord­t helemaal aan dat profiel. Mijn date had zelfs als enige van iedereen een cadeautje voor mij bij.” Rob rekent vurig op een vervolg van de date. “Het zit volgens mij goed, we gaan elkaar zeker nog zien.”

Minder geluk was er voor Kristof (37) uit Kortessem, die zijn match al na een paar minuten zag opstappen. “Kan gebeuren, het klikte niet voor hem”, vertelt Kristof, die nog maar een paar jaar geleden uit de kast kwam. “Mijn date en ik waren de enige holebi’s die zich hadden ingeschrev­en. Hopelijk inspireert mijn verhaal andere mannen en vrouwen die worstelen met hun geaardheid om zich sneller te outen. Dan heb ik volgende keer keuze uit wat meer potentiële partners.” (lacht)

Ook Leuvenaar Simon – die onlangs nog te zien was in Down the Road – was blij met zijn deelname, maar ging toch zonder match naar huis. “Na mijn tv-avontuur was ik samen met Isa uit Maastricht, maar die relatie is afgesprong­en door de afstand. Daarom had ik mij ingeschrev­en, want ik zou heel graag een nieuw liefje hebben.”

Te weinig vrouwen

Van de twaalf blind dates mondden er uiteindeli­jk acht uit in een match. “We hebben ons werk als cupido goed gedaan”, blikt Stephanie tevreden terug. “Jammer was wel dat er zich maar elf vrouwen hadden ingeschrev­en. Daardoor hebben we een hoop mannen moeten teleurstel­len. Hopelijk inspireert dit eerste event nog meer vrouwen om deel te nemen.” Nathalie (30) was na afloop alvast dolgelukki­g dat ze de drempel om zich in te schrijven had overwonnen. “Ik twijfelde aanvankeli­jk, omdat ik eerder slechte ervaringen had met datingsite­s. Maar dit is helemaal anders, veel echter”, vertelt de Hasseltse, die succesvol aan Beringenaa­r Andy (31) werd gekoppeld.

“Het zit goed tussen ons”, bevestigt Andy. “Wat we de volgende keer gaan doen? Een wandeling maken. Ik wil rustig bouwen aan een serieuze relatie.”

Voor de deelnemers die vrijdag zonder lief naar huis gingen, volgt een herkansing op Bal Special, het indoor muziekeven­t voor specials dat eind januari in Genk plaatsvind­t. “Daar gaan we geen dates organisere­n, maar zijn we met een Babbelbox aanwezig”, vertelt Stephanie. “Deelnemers krijgen bij aankomst een badge waarmee ze kunnen aangeven of ze op zoek zijn naar een relatie. Zien ze iemand waarmee het klikt, dan kunnen ze aan onze stand rustig een babbeltje komen slaan in een veilige omgeving, met ondersteun­ing.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? De zorgcoache­s van Madeliefde koppelden 24 potentiële partners aan elkaar.
FOTO SERGE MINTEN De zorgcoache­s van Madeliefde koppelden 24 potentiële partners aan elkaar.
 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Bij Bea en Rob was er meteen een klik. “Rob had als enige van alle deelnemers een cadeautje bij.”
FOTO SERGE MINTEN Bij Bea en Rob was er meteen een klik. “Rob had als enige van alle deelnemers een cadeautje bij.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium