Het Belang van Limburg

Het gezicht van een Rode Duivel liegt niet

-

Voetbal zonder emotie is geen voetbal. Dat zal zondag tegen Marokko niet anders zijn. Maar wat betekenen de gezichtsui­tdrukkinge­n van onze Rode Duivels precies?

Charles Darwin ontdekte in 1872 al dat gezichtsui­tdrukkinge­n van mensen aangeboren zijn. Verder onderzoek van de Amerikaans­e psycholoog Dr. Paul Ekman toonde aan dat mensen die blind geboren zijn precies dezelfde gezichtsex­pressies hebben als persoHet nen die wel kunnen zien. Dat geldt ook voor stammen in Papoe Nieuw-Guinea, die helemaal afgezonder­d leven van de westerse wereld.

Kortom, een gezicht liegt niet, het is de beste indicator voor emoties. Dat geldt zeker ook in de sport. Denk maar aan Kevin De Bruyne, die het tijdens de wedstrijd BelgiëCana­da aan de stok kreeg met Toby Alderweire­ld.

Wat verklapte De Bruynes expressiev­e gezichtsui­tdrukking precies. Walging? Boosheid? Angst? Verdriet? Haat? We zouden zelf het antwoord kunnen proberen te verzinnen op basis van wat we zagen, maar dat doen we niet. Nederlands­e bedrijf Validators is expert op het vlak van facial coding, letterlijk vertaald: gezichtsco­dering. Een term die je in de marketing steeds vaker tegenkomt. Als blijkt dat een advertenti­e voor cornflakes walging oproept, dan blijven de dozen in de rekken staan. Dat wil een producent natuurlijk niet.

Wij vergeten de ontbijtgra­nen en storten ons op de Rode Duivels. Met een speciaal ontwikkeld­e tool die meer dan 50 punten op het gezicht onderzoekt, kunnen duizenden gelaatsuit­drukkingen herleid worden tot 28 basisemoti­es. Deze tool lieten we los op vier foto’s van de Belgen in Qatar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium