Het Belang van Limburg

Rode Duivels al 91% zeker van volgende ronde

-

De Rode Duivels wonnen in hun openingswe­dstrijd - met een tikkeltje geluk - van de Canadezen. Daardoor zijn de Belgen bijna zeker van de kwalificat­ie voor de knock-out fase, zo berekende het statistiek­enbureau van de UHasselt.

91%. Zo hoog ligt de kans nu dat de Rode Duivels een plaatsje afdwingen bij de laatste zestien. Toch moeten de Belgen nog vol aan de bak tegen Marokko en Kroatië. Op basis van de voorbije WK’s werd namelijk berekend dat je gemiddeld vijf punten nodig hebt in de groepsfase om door te stoten naar de volgende ronde. Slechts een keer in de geschieden­is - sinds een WK met 32 landen gespeeld wordt - lukte het een land om zich te plaatsen bij de laatste zestien met amper drie punten. Dat was Chili, dat in 1998 drie keer gelijkspee­lde in de groepsfase.

Foutloze groepsfase­s

Een zege tegen Marokko of Kroatië zal sowieso voldoende zijn voor ronde twee. In theorie kunnen drie landen op zes punten eindigen, waardoor degene met het minst goede doelpunten­saldo naar huis moet. Maar in de groep van de Belgen is die optie al onmogelijk door het gelijkspel tussen Marokko en Kroatië.

Wat de burger moed zal geven, is dat de gouden generatie het telkens uitstekend doet in de groepsfase. Zowel op het WK van 2014 als dat van 2018 wonnen de Rode Duivels al hun wedstrijde­n in de eerste ronde. Toch mogen de Rode Duivels zich nog niet te zegezeker wanen. Zo’n openingswe­dstrijd zegt ook niet alles. In 2010 opende Spanje zijn WK met een 0-1-nederlaag tegen Zwitserlan­d, maar uiteindeli­jk pakte La Roja wel de wereldbeke­r mee naar huis.

Gavi en Pedri ontlopen

Deze keer begonnen de Spanjaarde­n net iets beter aan hun WK. Ze voetbalden de arme Costa Ricanen op een hoopje en scoorden maar liefst zeven keer. Wie toekeek hoe Gavi en Pedri de Costa Ricanen een trauma bezorgden, weet ook dat de Belgen hen best ontlopen. Als het team van Luis Enrique verdergaat op dat elan van woensdag en hun groep wint, doen de Belgen dat dus best ook. Zo komen ze uit tegen het land dat achter Spanje eindigt. De verwachte tegenstand­er wordt dan Duitsland of Japan. Niet dat het tegen een van die landen vanzelf zal gaan, maar toch.

Om zeker te zijn van groepswins­t hebben de Rode Duivels zeven punten nodig. Dat betekent winnen tegen Marokko en gelijkspel­en tegen Kroatië, of omgekeerd. De

Rode Duivels zijn er dus nog niet, maar de drie punten tegen Canada zijn een belangrijk­e eerste stap.

 ?? FOTO REUTERS ?? Batshuayi bezorgde België met zijn goal drie levensbela­ngrijke punten.
FOTO REUTERS Batshuayi bezorgde België met zijn goal drie levensbela­ngrijke punten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium