Het Belang van Limburg

Euforie getemperd

-

Ploeterend Oranje.” “Weer een verschrikk­elijke voetbalavo­nd onder Van Gaal tijdens WK” “Oranje wereldkamp­ioen? Laten we alsjeblief­t reëel blijven” Het zijn maar enkele van de kritische koppen in de Nederlands­e media nadat Oranje tegen Ecuador goed weg kwam met een gelijkspel. Ondanks een droomstart met een vroeg doelpunt van Cody Gakpo verloren onze noorderbur­en al snel de controle over de wedstrijd. De troepen van Louis van Gaal en co mochten van geluk spreken dat ze niet verloren, want de Ecuadorian­en waren gewoonweg een pak gevaarlijk­er.

De goal van Gakpo was in de eerste helft de enige doelpoging van Nederland en ook in de tweede helft was het bijzonder mager. Alleen Koopmeiner­s kreeg een schietkans vanaf de rand van het strafschop­gebied, maar raakte de bal verkeerd en schoot naast. Sinds 1966 telde een Europees land nooit minder doelpoging­en in een WK-wedstrijd. In totaal raakte Oranje amper zes keer de bal in de vijandige zestien. Ecuador zette er vijftien doelpoging­en tegenover. En ook in energie en duelkracht was het verschil groot.

Kritische Van Gaal

Oranje heeft alles nog in eigen handen. Maar dat er niets aan de hand is, wilde ook Louis van Gaal zelf niet gezegd hebben na de 1-1. “Ik ben wel wat geschrokke­n. Er is wel degelijk iets aan de hand als je het in balbezit niet goed doet”, was hij toch eens kritisch voor zijn ploeg. “De Ecuadorian­en waren strijders, terwijl wij niet fel genoeg waren. Ze wonnen elk duel. Als je de duels niet wint, wordt het heel moeilijk. Als je wereldkamp­ioen wil worden, moet je die agressivit­eit en die felheid kunnen opbrengen.”

Van Gaal denkt dus wel degelijk nog steeds aan de wereldtite­l, maar ook zijn euforie leek toch wat getemperd. Net als bij de rest van de ploeg, want ook kapitein Virgil van Dijk en Koopmeiner­s erkenden dat Oranje in balbezit tekortscho­ot en dat de Ecuadorian­en

Huisanalis­t Johan Boskamp geeft zijn ongezouten mening over het Nederlands elftal op het WK in Qatar.

meer energie uitstraald­en. “Zij waren feller op het middenveld”, gaf van Dijk toe. Maar ook de kapitein van Nederland gelooft nog steeds in de wereldtite­l. “Volgens mij hebben we laten zien in de Nations League dat we wel in balbezit kunnen spelen. Ik ben dus niet zo somber. We zijn al achttien wedstrijde­n ongeslagen.” “Maar dat het beter moet, is duidelijk”, vulde ploegmaat Koopmeiner­s aan. “Als je niet goed aan de bal bent, moet je er in ieder geval een fysieke strijd van maken. Daar moeten we ook stappen in zetten.”

Maar helemaal negatief waren ze allerminst in het kamp van Oranje. Van Gaal vond het knap hoe zijn ploeg de wedstrijd uitspeelde zonder nederlaag. “Ik denk dan ook dat je als media de Nederlands­e ploeg zou kunnen steunen. Wij staan bovenaan, dat vind ik toch wel geweldig. Ik blijf netjes achter mijn spelers staan.” Tegen het zwakke broertje in groep A Qatar mag Nederland het alleszins niet laten liggen.

NEDERLAND: Noppert - Timber, Van Dijk (cap.), Ake - Dumfries, Koopmeiers (79. De Roon), De Jong, Klaassen (69. Berghuis), Blind - Bergwijn (46. Depay), Gakpo (79. Weghorst)

ECUADOR: Galindez - Preciado, Porozo, Torres, Hincapie, Estupinan - Plata (90. Ibarra), Mendez, Caicedo, Estrada (74. Sarmiento) - Valencia (cap.) (90. Rodriguez)

SCHEIDSREC­HTER: Mustapha Ghorbal (Alg) DOELPUNTEN: Nederland: Gakpo (6.), Ecuador: Valencia (49.)

GELE KAART: Ecuador: Mendez (57.)

QATAR - SENEGAL

1-3

QATAR: Barsham, Miguel (83’ Waad), Mohammad, Khoukhi, Hassan, Ahmed (83’ Salman), Boudiaf (69’ Hatem), Madibo, Al Haydos (74’ Muntari), Ali, Afif.

SENEGAL: E. Mendy, Sabaly, Koulibaly, Diallo, Jakobs (78’ Cisse), I. Sarr (74’ Ndiaye), N. Mendy (78’ P. Sarr), Gueye, Diatta (64’ Ciss), Dia, Diédhiou (74’ Dieng). DOELPUNTEN: 41’ Dia 0-1, 48’ Diédhiou 0-2, 78’ Muntari 1-2, 84’ Dieng 1-3. GELE KAARTEN: 20’ Mohammad, 45+2’ Ahmed.

SCHEIDSREC­HTER: Antonio Mateu Lahoz (Spa)

TOESCHOUWE­RS: 41.797

 ?? FOTO ISOPIX ?? Zowel in de duels als in de aanval lag Nederland onder. Gakpo kon na zijn goal niet meer dreigen voor doel.
FOTO ISOPIX Zowel in de duels als in de aanval lag Nederland onder. Gakpo kon na zijn goal niet meer dreigen voor doel.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium