Het Belang van Limburg

Met beide voetjes op de grond

- Vincent Van Genechten

in tegenstell­ing tot tijdens hun opener op dit WK schoten de Three Lions relatief zwak uit de startblokk­en in het volgelopen Al Bayt Stadium. Het waren de Amerikanen die enthousias­t speelden en de Engelsen onder druk zetten, maar initieel zonder veel gevaar. De eerste kans kwam uit het niets van Engelse kant. Bellingham speelde Saka aan die op zijn beurt versnelde en de bal richting Kane trapte. Die laatste leek te gaan scoren, maar Zimmerman voorkwam dat met een cruciale tackle.

Omhaal

Enkele minuten later, een actie die typerend was voor de eerste helft. Saka bracht de bal voor en Kane rook zijn kans. De Engelse topaanvall­er probeerde een omhaal, maar raakte de bal niet omdat een Amerikaan net wat sneller was. Veel goede wil, geen resultaat dus. Daarna waren de betere kansen voor de VS. McKennie trapte een afgemeten voorzet van dichtbij over, waarna een knal van Pulisic strandde op de bovenkant van de dwarsligge­r. Mount testte vlak voor de Qatarese thee nog wel de reflexen van de Amerikaans­e

Onze huisref Serge Gumienny geeft zijn visie op de arbitrage tijdens het WK 2022 in Qatar. doelman Turner, maar de Three Lions deden veel te weinig met hun 63 procent balbezit: slechts één poging binnen de palen.

Energieke Amerikanen

Eerste hoogtepunt na rust: een tackle van Luke Shaw. De Engelsman torpedeerd­e de enkels van Weah, maar ontsnapte aan rood. Gelukkig want de VS bleef Engeland onder druk zitten. De halve WK-finalisten van vier jaar geleden kregen offensief nauwelijks iets voor elkaar, met dank aan een sterke Tyler Adams, en moesten defensief - met ook Kane - het ene na het andere gaatje dichtlopen tegen de energieke Amerikanen onder leiding van McKennie en Pulisic.

Met nog twintig minuten te spelen, greep Southgate dan in. Grealish en Henderson vielen in voor de anonieme Sterling en de nu minder flitsende Bellingham. De Amerikaans­e storm ging gewoon wat liggen en de Three Lions kregen de bal. Na 75 minuten hadden ze nog steeds slechts één bal tussen de palen gekregen.

Foden op de bank

Terwijl de vaak geniale Phil Foden de bank warm mocht blijven houden - tot frustratie van veel analisten en fans - ging Engeland steeds vaker de bal in de zestien droppen. Dat leidde drie minuten voor tijd tot een tweede schot binnen de palen, van de ingevallen Rashford. Makkelijk geplukt door Turner. De Amerikanen werden dan moe terwijl de Engelsen niet beter konden. Kane kreeg nog een kansje in de absolute slotfase, maar knikte een vrije trap van Shaw twee meter naast.

ENGELAND: Pickford - Trippier, Stones, Maguire, Shaw - Rice - Bellingham (69. Henderson), Mount Saka (78. Rashford), Kane, Sterling (68. Grealish) VS: Turner - Dest (78. Moore), Zimmerman, Ream, Robinson - Adams - McKennie (77. Aaronson), Musah - Weah (83. Reyna), Wright (83. Sargent), Pulisic

SCHEIDSREC­HTER: Jesus Valenzuela (Ven)

WALES - IRAN

WALES: Hennessey – Roberts (58’ Johnson), Mepham, Rodon, Davies, Williams – Ampadu (77’ Allen), Wilson (58’ James), Ramsey (87’ Ward) – Bale, Moore

IRAN: H. Hosseini – Rezaeian, M. Hosseini, Pouraligan­ji, Mohammadi – Ezatolahi (83’ Karimi), Safi (77’ Torabi), Nourollahi (78’ Cheshmi) – Gholizadeh (77’ Jahanbakhs­h), Taremi, Azmoun (68’ Ansarifad) DOELPUNTEN: Cheshmi 0-1 (90+8’), Rezaeian 0-2 (90+11’)

GELE KAARTEN: Rodon (45’), Rezaeian (90+4’), Jahanbakhs­h (90+5’)

RODE KAARTEN: Hennessey (86’) TOESCHOUWE­RS: 40.875 SCHEIDSREC­HTER: Mario Escobar (Gua) (5)

0-2

 ?? FOTO REUTERS ?? Harry Kane kwam opnieuw niet tot scoren.
FOTO REUTERS Harry Kane kwam opnieuw niet tot scoren.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium