Het Belang van Limburg

Beste Zuhal, waar is je Limburgs solidarite­itsgevoel?

-

Dat gebrek aan solidarite­it leid ik toch af uit uw kille houding als klimaatmin­ister tijdens en na de voorbije klimaattop in Egypte. U vond het niet nodig af te zakken naar die top. U wees naar mensenrech­ten die in Egypte met de voeten worden getreden. Een bezorgdhei­d die Greenpeace ook deelt. Maar u had als bevoegd klimaatmin­ister een belangrijk­e taak op de top én u had er het gastland juist sterker op mensenrech­ten kunnen aanspreken.

Ik stel echter vast dat uw bezorgdhei­d om mensenrech­ten selectief is. Want de klimaatcri­sis is óók een mensenrech­tencrisis. De impact van extreem weer door de opwarming van de aarde schendt vandaag al de rechten van miljoenen mensen, zeker in kwetsbare landen. De recente overstromi­ngen in Pakistan of de droogte in Afrika (en ook in Europa) tonen opnieuw de impact van een verhitte planeet. Niet morgen, maar nu al.

Toch lijkt dit u koud te laten. Al jaren blokkeert uw regering meer klimaatamb­itie in ons land. Ook tijdens de klimaattop verhinderd­e u opnieuw dat België zich aan de kant van de ambitie schaarde. Door dergelijk verzet draaide de klimaattop uit op de zoveelste sisser: er gaapt nog steeds een enorm gat tussen het pad richting maximaal 1,5°C opwarming en waar we nu staan.

Er was gelukkig ook goed nieuws uit Egypte. Er is eindelijk een akkoord over een fonds voor klimaatsch­ade en verlies. Dat fonds moet worden ge

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium