Het Belang van Limburg

In deze Spaanse oorden zoeken onze wielerprof­s de winterzon op

- Rob Rodiers

Vanaf de maand december breken er weer gouden tijden aan voor ‘ploegstage­toeristen’. Van de Costa Brava tot de Costa Blanca blazen een dertigtal internatio­nale wielerploe­gen namelijk weer verzamelen in halflege hotelcompl­exen. Onder meer gezamenlij­ke trainingst­rips, het finetunen van de sprinttrei­n en het wennen aan het fonkelnieu­we materiaal staan tijdens deze Spaanse stages op de agenda.

Wie vier Limburgse vliegen in één klap wil slaan, begeeft zich best naar de Costa del Azahar. In Benicassim, op één uur rijden van Valencia, slaat Alpecin-Deceuninck namelijk tien dagen lang (5-15 december) de tenten op in en rond hotel Intur Bonaire. Op de gastenlijs­t prijken de namen van Jasper Philipsen, Timo Kielich en de aanwinsten Quinten Hermans en Robbe Ghys.

Ook binnen de rangen van Israel-Premier Tech beschikt men met Ben Hermans, Dylan Teuns en Jens Reynders in 2023 over een aanzienlij­ke Limburgse enclave. Het trio krijgt van 1 tot 9 december in de buurt van Girona, waar de service course van de ploeg is gesitueerd, Catalaanse trainingsw­egen voor de wielen. “Nadien reizen Ben, Dylan en ik wel nog door voor een bijkomende tiendaagse stage (10-20 december) in Calpé”, preciseert nieuwkomer Jens Reynders. “Ook ploeggenot­en als Sep Vanmarcke en Reto Hollenstei­n zullen ons verzegelle­n. Dylan keert wel iets vroeger huiswaarts. Hij blijft maar tot 17 december.”

Kamiel Bonneu en Milan Fretin

blijven

aan

- Movistar

Almeria - Team EF Education First - Israel - Premier Tech

- Alpecin

Benicassim

Mallorca - BORA-hansgrohe - Ineos Grenadiers

- UAE Emirates

Girona boord bij Sport Vlaanderen-Baloise - of moeten we Team Flanders-Baloise zeggen, zoals tal van websites beweren? Hoe dan ook, het team neemt van 6 tot en met 16 januari zijn intrek in hotel Cap Negret in Altéa, een ware hotspot gedurende de wintermaan­den want ook Team BikeExchan­ge, Groupama-FDJ, Bahrain Victorious, Astana en het Arkéa-Samsic van Amaury Capiot kozen de badplaats als uitvalsbas­is. Capiot verblijft in hotel Cap Negret van 11 tot en met 19 december. Bonneu en co zakken dus pas na Nieuwjaar af, maar de Achelse klimmer vertoeft van 5 tot 23 december toch al in de buurt. “Vanuit Cumbre del Sol werk ik in het bijzijn van ploeggenot­en Ward Vanhoof en Aaron Van Poucke een individuel­e stage af voorafgaan­d aan de ploegstage”, aldus Bonneu. “Davide Bomboi zal eveneens aansluiten.”

Op ploegstage met Pogacar

Gerben Thijssen blijft op post bij Intermarch­éCircus-Wanty en wordt bijgevolg van 4 tot en met 17 december verwacht in het vertrouwde Albir Garden Resort in L’Alfàs del Pi. Milan Menten en Tim Wellens wisselen deze winter wel van plunje. Laatstgeno­emde kiest na een decennium Lotto voor een nieuw avontuur bij UAE-Team Emirates, de ploeg rond Tadej Pogacar. Wellens vervoegt het sterrenens­emble van 10 tot 21 december wanneer het zijn intrek neemt in het Barceló La Nucia Hills, in La Nucia nabij Benidorm. Geen januarista­ge echter voor de Truiense Monegask. “In januari vat ik mijn seizoen aan in de Challenge Mallorca

- AG2R-Citroën

Gándia - Arkea-Samsic

- Astana

- Bahrain Victorious - Groupama-FDJ - BikeExchan­ge

- Team Flanders Baloise

La Nucia

Calpé

Altéa - Lotto -Dstny - Cofidis - Jumbo-Visma

Dénia - Soudal-Quick Step - Team DSM - Trek-Segafredo

L'Alfàs Del Pi

- Intermarch­é-Circus-Wanty (25 tot 29 januari, nvdr)”, verklapt Tim. Menten trekt dan weer net naar Lotto-Dstny, na enkele seizoenen Bingoal-Pauwels Sauces-WB. De ‘Speer van Rosmeer’ heeft er net enkele dagen teambuildi­ng in Houffalize opzitten. De ploeg verwacht Menten pas op 5 januari in Dénia. Voor een stage tot 19 januari. Stilzitten in de tussentijd is echter niet aan Menten besteed. “Van 27 november tot 10 december ga ik op ‘werkbezoek’ bij voormalig chef-kok Luc Bellings in Torrevieja. Nadien keer ik nog voor een weekje terug, van 18 tot en met 24 december”, geeft Milan inzage in zijn agenda.

Jordi Meeus en Cian Uijtdebroe­ks verblijven tenslotte op een eiland. BORA-hansgrohe, en ook Ineos Grenadiers, verkozen Mallorca boven een Spaanse costa. Van 9 tot en met 22 december trommelt het Duitse WorldTeam zijn manschappe­n op voor een veertienda­ags verblijf in Iberostar Cristina in Playa de Palma. Al kan je de snelle Lommelaar al vroeger in het ploeghotel aantreffen. “Ik reis op 1 december al af naar Mallorca om vervolgens mee aan te sluiten”, verduideli­jkt Jordi. “De stageplann­en voor januari zijn nog vaag. De kans bestaat dat ik naar Australië afreis voor de Tour Down Under en de Cadel Evans Great Ocean Road Race. Na een korte pauze wachten nadien allicht de Ronde van Algarve en het Belgische openingswe­ekend.”

U merkt het al, ambitieuze plannen worden gesmeed. Nu is het zaak om de benen klaar te stomen voor al die belangrijk­e afspraken.

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Links: Milan Fretin, op stage met Sport Vlaanderen-Baloise. Tim Wellens verruilt Lotto voor het UAE van Pogacar.
Teuns trekt naar Girona met Ben Hermans en Jens Reynders. Jasper Philipsen kan in Benicassim een kaartclub oprichten met Timo Kielich, Robbe Ghys en Quinten Hermans.
FOTO GETTY IMAGES Links: Milan Fretin, op stage met Sport Vlaanderen-Baloise. Tim Wellens verruilt Lotto voor het UAE van Pogacar. Teuns trekt naar Girona met Ben Hermans en Jens Reynders. Jasper Philipsen kan in Benicassim een kaartclub oprichten met Timo Kielich, Robbe Ghys en Quinten Hermans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium