Het Belang van Limburg

Aristea Tontai, de Griekse godin van LVL Genk

- Rob Kwanten

VOLLEYBAL

ZATERDAG 20.00U: LIGA A: LVL GENK - OUDEGEM Na vijf jaar college volleybal in de Verenigde Staten maakte Aristea Tontai (23) de overstap naar LVL Genk. De rijzige middenspee­lster (1m95) werpt zich in de beginfase van de competitie al op als sterkhouds­ter, getuige een sterke prestatie tegen Gent afgelopen weekend. Maak kennis met de nieuwe Griekse godin van het SportinGen­k Park.

Vertel eens over je periode in de Verenigde Staten.

“Ik heb gestudeerd aan de Coastal Carolina University, de North Carolina University en de Miami University. Mijn bachelor haalde ik in milieukund­e en biologie, mijn master in bouwkundig management. Maar ik wilde absoluut blijven volleyball­en. En in Amerika is er helaas geen mogelijkhe­id om dat profession­eel te doen.”

Hoe kwam je in België terecht?

“Uit het niets kreeg ik op Messenger een bericht van Julien van de Vyver. Hij heeft me dus gevonden, waarschijn­lijk via één van zijn vele contacten in het wereldje. Ik had andere aanbieding­en, maar ik wilde graag naar een competitie­ve competitie komen. Naar mijn gevoel kon ik op die manier vlot de transitie van college volleybal naar profession­eel volleybal maken. LVL Genk heeft ook de reputatie dat het goed voor zijn speelsters zorgt. De condities zijn hier uitstekend. De goede reputatie van de Yellow Tigers, actief op de meeste grote toernooien, heeft ook geholpen. Ik ken Britt Herbots, ja. Die is echt crazy good.”

En bevalt het je hier ook?

“Zeker. Ik ben heel nieuwsgier­ig naar nieuwe culturen. Een bezoekje aan Nederland, Duitsland of Frankrijk is vanuit Genk ook snel gebeurd. In Griekenlan­d is dat niet zo eenvoudig (lacht).”

Kan je het volleybal in Amerika vergelijke­n met het volleybal in België?

“In Amerika speel je enkel en alleen tegen speelsters tussen 18 en 22 jaar. Dat zijn vaak atletische meisjes met veel kracht. Maar tactisch is het daar toch wat minder. In België speel je tegen ploegen met ervaring. Er is hier veel meer tactische knowhow. Je leert hoe je een wedstrijd moet winnen. Of het niveau hoger ligt? Moeilijk te zeggen. Hier wordt gewoon helemaal anders gespeeld.”

Wat wil je met Genk graag bereiken?

“Dat LVL de laatste 3 jaar vicekampio­en werd, heeft meegespeel­d in mijn beslissing. Toen ik tijdens de voorbereid­ing hoorde dat er dit seizoen om financiële redenen wat lager gemikt werd, had ik het daar initieel best moeilijk mee. Maar na 4 matchen, waarin we 7 punten pakten, zie ik geen reden waarom we play-off 1 niet zouden kunnen halen. We stonden afgelopen zaterdag verdiend 2-0 voor tegen Gent, de regerende landskampi­oen. Dat geeft vertrouwen, ook al verloren we in de tiebreak. Tegen Oudegem gaan we voor de overwinnin­g. Het komt er ook op aan om de wedstrijde­n tegen ploegen als Kalmthout, Haasrode-Leuven en Antwerpen te blijven winnen. Als we dat doen en tegelijk ook oogsten tegen bv. Tchalou, Charleroi en Oostende zullen we aan het einde van de rit staan waar we willen staan.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Aristea Tontai (15) is met haar 1m95 een indrukwekk­ende verschijni­ng.
FOTO SERGE MINTEN Aristea Tontai (15) is met haar 1m95 een indrukwekk­ende verschijni­ng.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium