Het Belang van Limburg

Nathan Kuta keert 20 kilo lichter met Charleroi terug naar ex-club

- Guy Volders

BASKETBAL

ZONDAG 16.30U BNXT LEAGUE: LIMBURG UNITED - CHARLEROI -

Nathan Kuta (22) keert zondag fitter dan ooit terug naar de Alverberg waar hij zijn ex-club Limburg United bekampt. Dat hij tijdens de voorbereid­ing met Charleroi zo’n 20 kilo afviel, maakt dat hij zich scherper voelt dan ooit. “De verzorging van mijn lichaam is van cruciaal belang.”

Het is opvallend dat je fitter oogt in vergelijki­ng met je eerste jaar bij Charleroi. Wie of wat heeft je daartoe aangezet?

“Eind februari, begin maart had ik een gesprek met general manager Axel Hervelle. Het was een gesprek dat ik niet vlug zal vergeten. Eigenlijk was het meer een preek waarin hij me aangaf dat je in het profbasket­bal niet zomaar alles in de schoot geworpen krijgt. Hij zei ook dat ik mij in mijn tweede seizoen meer diende te profileren. Hij had overschot van gelijk om mij daarover aan te pakken. Dat was voor mij een wake-upcall waardoor ik een stuk serieuzer ben beginnen werken. Ik realiseerd­e me na dat gesprek des te meer dat de verzorging van mijn lichaam van cruciaal belang is om het ver te kunnen schoppen. Ik ben Axel dankbaar dat hij me gepusht heeft om deze zomer keihard te werken. Mijn gewicht zakte van ruim 130 kg naar ongeveer 110 kg. Het gevoel waarmee ik nu speel is niet te vergelijke­n met het gevoel van daarvoor. Ik fitness heel veel maar probeer het evenwicht te zoeken tussen extra spiermassa kweken en mijn gewicht op pijl houden.”

Je nam met Charleroi een prima seizoensta­rt met als hoogtepunt de zege tegen Oostende. In november leek de motor wat te sputteren met slechts één zege op drie matchen.

“Onze verliesmat­ch tegen Aalst lag volledig aan onszelf. Nadat we hen uitschakel­den voor de beker, namen we het in de competitie veel te licht op. En onze nederlaag van vorige week tegen Mechelen, was vooral te wijten aan het feit dat we het fysiek niet meer belopen kregen. Reden daarvan was de interlandb­reak met twee matchen waardoor er weinig tijd was om te rusten. Ondertusse­n zitten we weer in ons ritme. Zondag zullen we er op volle sterkte staan. Het zal een stevige match worden in de Alverberg. Ook al voelt het een beetje als thuiskomen, op het veld bestaat er geen vriendscha­p.”

Hoe beleefde je de twee recente interlands met Nederland?

“Het was heel intensief en vooral ook leerrijk. Door keihard te werken heb ik mijn selectie afgedwonge­n. Ik zie het als een beloning voor mijn goede seizoensta­rt.”

Bij Limburg speelde je met het nummer 23, nu met 99…

“Het nummer 23 behoorde voor mijn komst toe aan een speler (de 20-jarige Deen Larsen, nvdr.) die plots overleden is. Als eerbetoon wordt dat nummer niet meer gebruikt. Omdat 99 het dichtst bij 100 ligt en ik mezelf graag altijd voor 100% geef, koos ik daarvoor.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Nathan Kuta woog vorig seizoen nog 130 kilo: “Het gesprek met general manager Axel Hervelle was een wake-upcall.”
FOTO SERGE MINTEN Nathan Kuta woog vorig seizoen nog 130 kilo: “Het gesprek met general manager Axel Hervelle was een wake-upcall.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium