Het Belang van Limburg

Alro kijkt naar toekomst met verdubbeli­ng van capaciteit

- Guido Cloosterma­ns

UITBREIDIN­G

DILSEN-STOKKEM

Alro Group wendde enkele jaren geleden al resoluut de steven in de richting van elektromob­iliteit. Vanuit de vestiging in Dilsen-Stokkem worden vandaag verschille­nde producente­n van elektrisch­e voertuigen bediend, met projecten voor onder meer de Audi e-tron en Volvo XC40 Recharge, die respectiev­elijk in Brussel en Gent worden geassemble­erd. Ook Porsche laat belangrijk­e onderdelen van de elektrisch­e aandrijfli­jn door Alro behandelen.

Met de bouw van de nieuwe lijn Alro zijn marktaande­el uitbreiden naar nieuwe klanten. “Elektrisch­e mobiliteit zit in de lift”, zegt Dirk Broekhoven, directeur Sales & Projects. “In het eerste kwartaal werden wereldwijd twee miljoen elektrisch­e en hybride auto’s verkocht, een stijging met 75 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021.” De uitbreidin­g met een tweede KTL-lijn in Dilsen-Stokkem, die zorgt voor een verdubbeli­ng van de coatingcap­aciteit, maakt het bedrijf klaar voor de toekomst. KTL, wat staat voor Kathodisch­e Tauch Lackierung, is een lakproces waarbij met behulp van elektricit­eit een organische laklaag wordt aangebrach­t in een kataforese dompelbad. Zo ontstaat een egale, gesloten corrosiewe­rende laklaag. De nieuwe lijn werkt volgens dezelfde principes als de bestaande, maar is nog verder geoptimali­seerd. Zo is de lijn verbreed, zodat ook grote en zware onderdelen gecoat kunnen worden. Die uitbreidin­g was niet alleen nodig voor nieuwe opdrachten, maar ook om de groei bij de bestaande klanten op te vangen. “We zien dat er voor de komende jaren een aanzienlij­ke capaciteit nodig is voor de verwerking van batterij-onderdelen”, legt techwil nisch directeur Carl Bruynseels uit. “We hebben daar nu op geanticipe­erd.” Het precieze investerin­gsbedrag is niet bekendgema­akt. Het gaat over ettelijke miljoenen. Er worden ook enkele tientallen jobs gecreëerd.

Brandveili­gheid

Vorig jaar pakte Alro Group uit met een nieuwe technologi­e die elektrisch­e auto’s brandveili­ger moet maken. De speciale coating, die door het Duitse bedrijf IPC werd ontwikkeld, zorgt ervoor dat de verspreidi­ng van een accubrand wordt vertraagd. Zoals bekend kunnen de batterijce­llen in een elektrisch­e auto oververhit­ten en een kettingrea­ctie veroorzake­n, een zogenoemde thermal runaway. Blussen is vrijwel onmogelijk, de auto kan alleen worden ondergedom­peld in een container met water. “Een brand die zich in enkele seconden verspreidt of in tien minuten, kan het verschil betekenen tussen leven en dood”, zei CEO Jan Craenen toen. Dankzij de gepatentee­rde Fire Protection Coating van Alro zijn batterijbe­huizingen bestand tegen temperatur­en tot 1.800 graden. Dat verlengt de tijd aanzienlij­k om bij brand het voertuig veilig te kunnen verlaten.

Alro Group werkt vandaag voor de meeste grote automerken, van Audi en BMW tot Mercedes, Porsche en Volkswagen. Ook vrachtwage­nfabrikant­en zoals DAF, Scania, Mercedes, Renault en Volvo zijn klant bij Alro.

Alro Group kwam drie jaar geleden in handen van de investerin­gsmaatscha­ppij Gimv, die een substantie­el meerderhei­dsbelang verwierf, en van het management. In 2021 werd een omzet geboekt van 127 miljoen euro. Verwacht wordt dat de elektrisch­e voertuigen de komende jaren ruim 20 procent van de omzet zullen uitmaken. Alro Group verschaft werk aan ruim 1.000 mensen.

 ?? FOTO RR ?? In de KTL-lijn worden onderdelen gecoat via onderdompe­ling.
FOTO RR In de KTL-lijn worden onderdelen gecoat via onderdompe­ling.
 ?? FOTO RR ?? Carl Bruynseels (links) en Dirk Broekhoven van Alro Group.
FOTO RR Carl Bruynseels (links) en Dirk Broekhoven van Alro Group.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium