Het Belang van Limburg

MAASMECHEL­EN

- Mark Dreesen

KAFKA

Wie van de Azaleastra­at de Resedastra­at inslaat, zal er niets van merken, maar de Maasmechel­se straat bestaat officieel eigenlijk niet. Zoals in elke straat ligt er asfalt, is er straatverl­ichting en staat er zelfs een officieel gemeenteli­jk straatnaam­bord. Zeven gezinnen bouwden er ooit een huis. “We hebben destijds van de gemeente gewoon goedkeurin­g gekregen om hier te bouwen”, klinkt het bij de bewoners van de Resedastra­at. “We zijn niet via achterpoor­tjes gegaan.” Maar na dertig jaar wil de gemeente de straat toch eindelijk regularise­ren. “Dat niet alleen”, vertelt schepen van Ruimtelijk­e Ordening Inge Opsteijn (Open Vld). “We gaan ook verder ontbossen, gescheiden

Niet zo streng

riolering en weginfrast­ructuur aanleggen. Een eenmaal geregulari­seerd komen er zelfs enkele bouwkavels bij. Het gaat om een doodlopend­e straat tegen achterligg­ende percelen aan. Omdat de straat illegaal is, kunnen bewoners in de Resedastra­at hun huis nu eigenlijk niet eens verkopen.”

“In het verleden is in deze straat zelfs een kavel verkocht als bouwplaats terwijl het helemaal geen bouwkavel was”, weet schepen Opsteijn. Hoe het zover kon komen, is een raadsel. “Heeft iemand destijds op eigen initiatief deze weg verhard zonder medeweten van het gemeentebe­stuur? Dat kunnen we niet meer natrekken. Feit is wel dat het gemeentebe­stuur bouwvergun­ningen heeft afgeleverd. Dertig jaar geleden stak het blijkbaar niet zo nauw. Nu kijkt men alles perfect na en constateer­de men plots dat deze straat officieel niet eens bestaat. Gelukkig is de Resedastra­at de enige illegale straat in Maasmechel­en. Het heeft geen zin om iemand met de vinger te wijzen, we maken alles gewoon in orde.”

Geen openbare weg

Burgemeest­er Raf Terwingen (cd&v): “Het is allemaal begonnen met mensen die bouwgronde­n gekocht hebben in de Resedastra­at zonder een vergunning of zelfs met een vergunning. Toch was dit geen openbare weg. We hebben onlangs alle eigenaars bij elkaar gebracht. Ze hebben er alle belang bij mee te werken om de situatie in de positieve zin te veranderen. Iedereen is akkoord om een klein stukje voortuin af te staan zodat we als gemeentebe­stuur er een openbare publieke weg van kunnen maken.” Opvallend is dat in de straat een erg klein perceel ligt dat in eigendom is van meerdere personen. Het perceel ligt midden in de straat en is zelfs helemaal geen bouwkavel. “We zijn met de eigenaars rond de tafel gaan zitten en ze zijn bereid dit perceeltje te verkopen aan de gemeente zodat de andere bewoners een straat krijgen”, aldus schepen Inge Opsteijn. “Ze halen helemaal geen voordeel uit het aanleggen van deze straat. Daarom gaan we deze mensen wel betalen voor hun perceeltje.”

 ?? ??
 ?? FOTO MMD ?? De Resedastra­at in Mechelenaa­n-de-Maas werd ruim dertig jaar geleden illegaal aangelegd. De gemeente wil de straat nu eindelijk regularise­ren en er werken uitvoeren.
FOTO MMD De Resedastra­at in Mechelenaa­n-de-Maas werd ruim dertig jaar geleden illegaal aangelegd. De gemeente wil de straat nu eindelijk regularise­ren en er werken uitvoeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium