Het Belang van Limburg

Leerlingen krijgen gratis soep dankzij Peltse supermarkt­en

- Geert Van Baelen

LEGE BROODDOZEN PELT De ruim 500 jongeren en kinderen van de Peltse GO!-onderwijsc­ampus Vox kunnen voortaan elke vrijdag genieten van een gratis kom soep, dankzij enkele naburige supermarkt­en.

“Tijdens de coronaperi­ode moesten leerlingen tijdens de middagpauz­e in de klas samen met hun leerkracht eten. En in die kleine groepen viel natuurlijk op dat sommigen een bijna lege brooddoos bijhadden.

Met de leerkracht kwam het dan tot een gesprek, en dat was best confronter­end”, schetst MarieAnne Anthonis, directeur van het VOX-atheneum. De gezondheid­sraad vond dat hier iets aan gedaan moest worden en stak de koppen bij elkaar. Zo ontstond het idee voor gratis soep. Leerkracht Hans Van Helden ging bij de Peltse supermarkt­en aankloppen met een simpele vraag. “Of ze ons wilden sponsoren door groenten te leveren”, vertelt hij. “Albert Heijn, Jumbo en Alvo sprongen mee op de kar en maken het mogelijk dat we elke vrijdag een kom soep en een stuk brood kunnen aanbieden. Op de vier overige dagen kunnen we ook nog een stuk vers fruit aanbieden.”

Leerkracht­en betalen

Het snijden van de groenten en het koken van de soep is een klus voor de leerlingen uit het deeltijdse onderwijs van de opleidinge­n hulpkok en keukenmede­werker. Vrijdagmid­dag

stond meteen een klassieker op het menu: tomatensoe­p. Leerling David (21) hanteerde de mixer. “Het is een mooi initiatief. Ik ken best veel mensen voor wie eten kopen niet meer vanzelfspr­ekend is. Ik vind het een eer dat mijn leerkracht me vraagt om dit te doen.”

Directeur Anthonis stelt dat het om een proefproje­ct gaat. “We hebben met de partners een overeenkom­st voor dit schooljaar, en nadien zullen we de haalbaarhe­id evalueren. De leerkracht­en eten ook mee soep, maar zij betalen 1 euro. Hiermee leggen we een extra spaarpotje aan om kinderen te helpen die bijvoorbee­ld anders niet mee zouden kunnen op schoolreis.”

 ?? FOTO GVB ?? Leerkracht Hans Van Helden en leerling David helpen de gratis soep bereiden.
FOTO GVB Leerkracht Hans Van Helden en leerling David helpen de gratis soep bereiden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium