Het Belang van Limburg

Bonte optocht vol kunst trekt zondag door Bilzen

- Johnny Geurts

KUNSTACADE­MIE BILZEN Door de straten van Bilzen trekt zondag een bonte stoet met steltloper­s, drumband, kunsstuden­ten en veel toeters en bellen. Het gaat om een initiatief van Kunstkoepe­l Bilzen, want zij hebben iets te vieren.

De Academie voor Beeld bestaat dit jaar 50 jaar. Ondertusse­n is Kunstkoepe­l, de academie voor beeld, muziek en theater, uitgegroei­d tot een begrip in kunstmidde­ns. “We hebben hier in onze academie in Bilzen in de afgelopen vijf decennia duizenden studenten tussen 6 en 90 jaar zien aantreden in onze ateliers. Dit jaar alleen volgen er zo’n 900 leerlingen de opleidinge­n voor beeld en bijna 1.000 leerlingen de opleidinge­n muziek en theater”, vertelt directrice Annick Schoemans Om het 50-jarig jubileum te vieren staan er tal van events gepland. “De opening van dit feestjaar wordt alvast fenomenaal”, vertelt leerkracht Petrus Vanlessen. “Ons monumental­e gebouw ‘De Wandeling’, voor velen een ontmoeting­splek, onderzoeks­plek en kunstenaar­satelier speelt een rol in de aftrap van de festivitei­ten. We hebben vijf enorme metalen maquettes van onze kunstacade­mie laten maken. Zij duiken binnenkort overal in het straatbeel­d op.”

Maar eerst gaan de ‘open huisjes’ mee tijdens de feestelijk­e parade doorheen de straten van Bilzen zondag. “Vervolgens gaan deze metalen huisjes van ruim 5 meter groot rondzwerve­n en duiken ze op verrassend­e plekken in Bilzen en Lanaken op, aangekleed met allerhande kunstobjec­ten en digitale ontdekking­en”, verduideli­jkt leerkracht Francis Berden. “De optocht vertrekt zondag om 16 uur aan onze academie op de Hospitaals­traat om vervolgens neer te strijken aan het amfitheate­r bij het grasveld aan De Kimpel. Daar wacht een feestelijk programma. We hebben de afgelopen weken duizenden oud-leerlingen aangeschre­ven en uitgenodig­d. Ik verwacht dan ook dat zo’n 2.000 enthousias­te mensen mee gaan stappen”, lacht directeur Schoemans.

 ?? FOTO JOHNNY GEURTS ?? Aan de Academie Kunstkoepe­l in Bilzen maakt iedereen zich klaar voor de feestelijk­e optocht van zondag.
FOTO JOHNNY GEURTS Aan de Academie Kunstkoepe­l in Bilzen maakt iedereen zich klaar voor de feestelijk­e optocht van zondag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium