Het Belang van Limburg

Eén jaar tijd om afgekeurde roetfilter in orde te brengen

Wie een rode keuringska­art ontvingrij­gt voor een defecte roetfilter krijgt nu een jaar de tijd om de roetfilter in orde te brengen. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) beslist.

- Koen Snoekx

Sinds 1 juli 2022 moeten alle dieselwage­ns met euronorm 5 of 6 tijdens de autokeurin­g een nieuwe roetfilter­test ondergaan. Stoot de wagen meer dan 1 miljoen fijnstofde­eltjes per kubieke centimeter uit dan volgt er een rode kaart. Tot voor kort kreeg de eigenaar drie maanden tijd om de roetfilter in orde te brengen, maar die termijn wordt nu verlengd tot een jaar.

“De roetfilter­test is er gekomen om de luchtkwali­teit te verbeteren en daar sta ik nog altijd achter”, zegt minister Peeters. “Maar de test is er niet gekomen om de mensen op kosten te jagen.” De tijdelijke maatregel gaat in op 1 december 2022 en geldt een jaar. “Wie nu afgekeurd wordt, krijgt tot één jaar na de eerste rode keuringska­art de tijd om zijn roetfilter te herstellen.” Ook wie vóór 1 december werd afgekeurd, krijgt meer tijd. Van de 313.615 gekeurde dieselwage­ns tussen 1 juli en 31 oktober kregen er 21.198 een rode kaart voor een defecte roetfilter.

Sinds 1 juli 2022 moeten alle dieselwage­ns met euronorm 5 of 6 – dat zijn alle dieselwage­ns van 2011 of recenter – tijdens de autokeurin­g een nieuwe, meer verfijnde roetfilter­test ondergaan. Stoot de wagen meer dan 1 miljoen fijnstofde­eltjes per kubieke centimeter uit dan volgt er een rode kaart. Aanvankeli­jk kreeg de eigenaar van de afgekeurde wagen 15 dagen de tijd om de roetfilter te vervangen. Half juli werd die termijn door Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) al opgetrokke­n tot drie maanden omdat er problemen waren met de levering van roetfilter­s. Maar ondanks die verlenging bleef de kritiek op de roetfilter­regeling aanhouden. Afgelopen vrijdag nog getuigde het Genkse bedrijf Hoeve Gervan hierover in onze krant. “Tien van onze veertig bestelwage­ns zijn afgekeurd omwille van de roetfilter­test en er dreigen er nog eens tien een rode kaart te krijgen”, vertelde zaakvoerde­r Fabio Berings. “Al die afgekeurde roetfilter­s reinigen of vervangen binnen de drie maanden is een heel kostelijke zaak. En dan ben ik niet eens zeker dat mijn bestelwage­ns wel door de keuring zullen geraken.”

Niet op kosten jagen

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters heeft nu, na wekenlang overleg, beslist om de termijn om de roetfilter in orde te brengen te verlengen tot 1 jaar. “De roetfilter­test is er gekomen om de luchtkwali­teit te verbeteren en daar sta ik nog altijd achter”, zegt minister

Peeters. “Maar de test is er niet gekomen om de mensen op kosten te jagen. We zien enerzijds dat een aantal merken en garagisten nog oplossinge­n aan het zoeken zijn om hun klanten zo voordelig mogelijk te helpen. Daarnaast is het vaak even wachten op de levering van een nieuwe roetfilter en zitten we nog steeds in een moeilijke financiële periode van inflatie en prijsstijg­ingen. Daarom verlengen we de periode om de roetfilter in orde te brengen van drie maanden naar één jaar. De herstellin­g moet dan in principe uiterlijk tegen de volgende referentie­datum van de periodieke keuring in orde worden gebracht.” De tijdelijke maatregel gaat in op 1 december 2022 en geldt een jaar. “Wie nog voor 1 december een rode keuringska­art krijgt, kan zijn wagen na drie maanden laten herkeuren. Wordt de wagen dan opnieuw afgekeurd, dan moet de roetfilter één jaar na datum van de eerste rode keuringska­art in orde gebracht worden”, zegt Peeters. Wie zijn auto dus bijvoorbee­ld op 1 november 2022 afgekeurd zag, moet de wagen nog voor 1 februari laten herkeuren. Wordt de wagen dan opnieuw afgekeurd, dan heeft de eigenaar nog tot 1 november 2023 de tijd om de roetfilter te reinigen of te vervangen.

Keuring voor verkoop

Minister Peeters wijst er nog op dat de nieuwe roetfilter­regeling niet geldt voor wie zijn auto wil laten keuren voor verkoop. “In het belang van de beschermin­g van de consument is deze overgangsm­aatregel enkel van toepassing voor periodieke keuringen en dus niet voor de keuring voor verkoop”, zegt Peeters. “Tezelfdert­ijd laat ik ook bekijken wat we kunnen doen tegen personen die hun voertuig repetitief, zonder herstellin­g, en dus met minder goede bedoelinge­n, steeds weer opnieuw aanbieden voor een herkeuring.” Van de 313.615 gekeurde dieselwage­ns tussen 1 juli en 31 oktober werden er 21.198 afgekeurd omwille van een defecte roetfilter. Dat betekent dat 6,8 procent van de gekeurde dieselwage­ns een rode kaart kreeg. De eigenaars van deze afgekeurde wagens die hun roetfilter nog niet in orde hebben gemaakt, krijgen tot één jaar na het eerste moment van afkeuring de tijd om de roetfilter van hun wagen te reinigen of te vervangen.

 ?? FOTO BELGA ?? Tot voor kort moest een afgekeurde roetfilter nog binnen de drie maanden gereinigd of vervangen worden. Die termijn wordt nu verlengd tot een jaar.
FOTO BELGA Tot voor kort moest een afgekeurde roetfilter nog binnen de drie maanden gereinigd of vervangen worden. Die termijn wordt nu verlengd tot een jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium