Het Belang van Limburg

Marokkaans imago lijdt zware nederlaag

-

Oké, Marokko won. Maar het imago van de Marokkaans­e gemeenscha­p in ons land leed een pijnlijke thuisneder­laag, met de zware rellen gisteren in Brussel en Antwerpen. “Dit zijn geen supporters, dit is crapuul dat dingen wil kapotmaken.”

Het stond nog 0-0 toen het al ontplofte in de Brusselse Agneessens­wijk waar veel Marokkaans­e Belgen wonen. Eerst wat geduw en getrek, maar toen de politie met het waterkanon tussenbeid­e kwam, liep het uit de hand. De onrust verplaatst­e zich daarna ook naar Schaarbeek en Anderlecht. Uren zou het onrustig blijven. Een omgekeerde auto, een step in een vooruit, brandende auto’s en fietsen, … Een zendwagen van de VRT werd bekogeld en er sneuvelde een ruit. Een journalist­e raakte gewond aan het gezicht door een vuurpijl. In totaal waren er tien administra­tieve aanhouding­en en één gerechteli­jke. Omdat Brussel snel ontvlambaa­r is, waren er grote voorbereid­ingen getroffen. “Er was eenheid van commando, waarbij alle politiedie­nsten samenwerke­n”, zegt Carole Poncin van het kabinet van burgemeest­er Philippe Close (PS). De stad doet dat ook op grote evenemente­n zoals oudejaarsa­vond. “We wisten dat er een groot risico op rellen was. De burgemeest­er was dan ook de hele wedstrijd aanwezig in het crisiscent­rum. We hebben de rellen proberen te beperken tot een zone van zo’n 200 meter. De waterkanon­nen zijn ingezet omdat het geweld niet zou uitbreiden naar de Nieuwstraa­t of naar Winterpret.” Plekken waar op dat moment veel gezinnen met (kleine) kinderen waren. Met voetbal hebben de rellen volgens de diensten van de burgemeest­er niets te maken. “Dit gaat over crapuul dat dingen wil kapotmaken. Jammer dat de échte supporters nu ook worden weggezet als relschoppe­rs. Dat zijn ze niet.”

Reporter krijgt live klappen

Het kat- en muisspel inspireerd­e Antwerpse relschoppe­rs. Waar er eerst feest was, met vlaggen en getoeter, veranderde de sfeer naar grimmig. Met alweer brandjes en vernieling­en. Reporter Rob Van herck kreeg live op het VTM Nieuws klappen. Hij dient klacht in tegen onbekenden.

Ook volgens socioloog Ruud Wouters (UA) zijn de relschoppe­rs niet representa­tief voor de Marokkaans­e gemeenscha­p in Brussel en Antwerpen. “Ze hebben het sportieve misbruikt. Wat was hun boodschap? Die lijkt er niet te zijn. De Marokkaans­e gemeenscha­p die wél supporterd­e voor hun ploeg en daarna gewoon feestvierd­e, zal hier verveeld mee zitten.” Wouters ziet het bij veel manifestat­ies gebeuren. “Het is een patroon, ook op oudejaarsa­vond, een breedgedra­gen betoging of een WK. Zaken die de hele samenlevin­g boeien. Dan zullen er altijd mensen zijn die de normen met de voeten treden en de openbare orde met voorbedach­te raden willen verstoren. Ze zijn altijd in een minderheid en spreken niet voor hun groep.”

Een minderheid is ongetwijfe­ld een beter gekozen woord dan dat was minister van Binnenland­s Zaken Annelies Verlinden (cd&v) gebruikte: “Bedroevend hoe enkelingen misbruik maakten van de situatie om rel te schoppen”, tweette ze. Om een stuk van Brussel enkele uren te gijzelen, zijn enkelingen niet genoeg.

 ?? FOTO PHN ?? Zware rellen in Brussel na de zege van Marokko tegen België. “Jammer dat échte supporters nu ook worden weggezet als relschoppe­rs.”
FOTO PHN Zware rellen in Brussel na de zege van Marokko tegen België. “Jammer dat échte supporters nu ook worden weggezet als relschoppe­rs.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium