Het Belang van Limburg

99% van Belgische gezinnen met kinderen heeft internet in huis

-

De digitalise­ring zet zich steeds verder in ons land. Bijna alle Belgische gezinnen met kinderen (99%) hebben thuis toegang tot internet. Maar laagopgele­ide burgers en gepensione­erden worstelen er soms mee. Dat blijkt uit de jaarcijfer­s over het ICT-gebruik van de Belgische gezinnen.

De cijfers slaan op de groep van 16- tot 74jarigen en voor alle duidelijkh­eid: een huishouden kan bestaan uit één of meerdere personen. Dit zijn de meest opmerkelij­ke cijfers van Statbel over het ICT-gebruik in ons land:

Internet

94% van de Belgische huishouden­s heeft internet in huis. Dat is meer dan vorig jaar (92%). Het plafond komt in zicht bij gezinnen met kinderen, die hebben bijna allemaal internet (99%).

Een Belgisch gezin heeft gemiddeld vijf toestellen met internetaa­nsluiting zoals een desktop, laptop, tablet, smartphone of andere apparaten (bv. spelconsol­e). Er is een groot verschil tussen huishouden­s zonder kinderen (gemiddeld 4,3 toestellen) of met kinderen (6,9 toestellen). De logische verklaring: hoe meer personen in het gezin, hoe meer toestellen.

Bij mensen zonder internet is de meest gehoorde opmerking “Geen interesse of niet nuttig” (42%). Ook de hoge prijzen voor de toestellen (23%) of de abonnement­sof telefoonko­sten (22%) zijn redenen om geen internet in huis te halen. Eén op de drie huishouden­s geeft aan dat

technische vaardighed­en ontbreken.

Toestellen

De smartphone (92%) is binnen de gezinnen veruit het meest populaire toestel voor internetge­bruik. Andere toestellen zijn laptop (74%), tablet (41%), smart-tv (37%), desktop (33%), spelconsol­e (17%), audioappar­aat (13%) of een virtuele assistent (5%). Het meest opvallende verschil tussen mannen en vrouwen zit in het gebruik van de spelconsol­e: 59% van de jonge mannen (16-24 jaar) tegenover 23% van de jonge vrouwen gaat online met een PlayStatio­n, Nintendo of Xbox.

Ontspannin­g

De meest gebruikte toepassing­en zijn e-mail (87%), telefonere­n/videogespr­ekken via internet (75%), instant messaging zoals Messenger, Snapchat of WhatsApp (69%) en sociale netwerken (68%). Het vinden van informatie over goederen of diensten (84%) en het lezen van online nieuws (68%) scoren ook goed. Zes op de tien luisteren naar muziek (bv. Spotify of iTunes), 46% kijkt naar streamingd­iensten (Netflix, Disney+,...), 38% gamet online en 22% streamt of downloadt podcasts. Hierbij geldt: hoe jonger de doelgroep, hoe hoger het gebruik.

Gezondheid

E-health raakt ook meer ingeburger­d. De Belgische gezinnen zoeken op internet gezondheid­sinformati­e (56%), maken online een afspraak met een arts of gezondheid­sspecialis­t (49%) of raadplegen online hun medisch dossier (33%).

Financiën

Maar liefst 85% van de Belgische gezinnen deed afgelopen jaar aan internetba­nkieren. Een minderheid kocht online een verzekerin­g (7%) of beleggings­producten (7%). Drie procent ging op deze manier een lening aan.

E-commerce

In 2020 en 2021 nam de e-commerce een hoge vlucht door de coronacris­is en lockdowns. In 2022 is dat opnieuw een beetje gekrompen. 63% van de gezinnen heeft dit jaar online geshopt. Kleding blijft daarbij het populairst­e, ook afhaalmaal­tijden, cosmetica en medicijnen of voedingssu­pplementen worden vaak online gekocht.

E-government

Nog maar 6% van de internetge­bruikende Belgen zegt dat ze de papieren belastingb­rief invullen. De digitale weg via Tax-onweb is goed gekend: 28% heeft het zelf gedaan, 35% liet het door iemand anders invullen, 18% gaf aan dat alles al automatisc­h was ingevuld.

Sommige Belgen vragen geen officiële documenten op of delen geen informatie met websites of apps van de overheid. Een gebrek aan kennis of vaardighed­en is vooral bij ouderen of gezinnen met een laag opleidings­niveau een reden. Of het feit dat ze geen eID kunnen gebruiken. Een kleine minderheid is bezorgd om de beveiligin­g van persoonlij­ke gegevens.

Een op de zes Belgen vond een website of app van de overheid niet gebruiksvr­iendelijk of ervaarde technische problemen bij het gebruik. Vooral ouderen hebben hier meer moeite mee.

Internet of Things

Het Internet of Things (IoT) is het netwerk van alle ‘slimme’ toestellen die met internet verbonden zijn. In bijna één op drie Belgische gezinnen (31%) wordt een IoT-toepassing gebruikt. De grootste groep (15%) bestaat uit toepassing­en voor energiebeh­eer (thermostaa­t, verbruiksm­eter, verlichtin­g,..), gevolgd door beveiligin­gsapparatu­ur (bewakingsc­amera, rookdetect­or, alarmsyste­em,.. 13%), virtuele assistente­n zoals Siri van Apple of Google Assistant (10%) en huishoudto­estellen zoals slimme ovens, koelkasten of stofzuigro­bots (7%). Hoe hoger de opleiding en hoe groter het inkomen, hoe meer IoT-toepassing­en in huis.

Recycling

Er werd ook gepolst naar water gebeurt met ongebruikt­e of defecte toestellen. In het geval van smartphone­s hebben de meeste gezinnen deze toestellen nog altijd in huis (67%). De rest heeft het verkocht of weggegeven (11%), gerecyclee­rd (13%) of weggegooid (1%). Laptops (48%) en desktops (24%) worden minder bewaard, maar ietsje meer gerecyclee­rd.

Prijs

Welke factoren wegen door bij de meest recente ICT-aankoop? De prijs blijft voor iedereen de grootste factor om tot een aankoop over te gaan (73%), maar ook de eigenschap­pen van de harde schijf (56%), nieuwe of betere functies (37%) en het design (22%) spelen een grote rol. Vrouwen (25%) hechten meer belang aan het uitzicht van het toestel dan mannen (20%). Ze zijn ook iets meer begaan met de milieuvrie­ndelijkhei­d van het apparaat zoals duurzaamhe­id, mogelijkhe­id tot upgraden of het gebruikte verpakking­smateriaal.

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Huishouden­s zonder kinderen hebben gemiddeld 4,3 toestellen met internetaa­nsluiting, terwijl dat er in gezinnen met kinderen 6,9 zijn.
FOTO BELGAIMAGE Huishouden­s zonder kinderen hebben gemiddeld 4,3 toestellen met internetaa­nsluiting, terwijl dat er in gezinnen met kinderen 6,9 zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium