Het Belang van Limburg

“46 euro voor een neusring uit China in plaats van mijn bestelde fleecedeke­n”

- Gunter Willekens

Online winkelen is leuk en makkelijk, maar let op met aanbieding­en van webshops op sociale media. Die pretendere­n precies te weten wat u wilt. Maar heeft u klachten, dan kennen ze u niet meer.

Zoals iedereen had Marijke Ory uit Borgloon op het internet wat opzoekwerk gedaan over manieren om energie te besparen. Zo kreeg ze op Facebook, ongevraagd maar helemaal niet toevallig, een aanbod voor de aankoop van een fleecedekb­edovertrek. “Ik heb op 18 oktober 35 euro betaald en kreeg dadelijk bericht terug: ‘Bedankt voor uw bestelling. Het is verzonden’. Op 9 november liet de post weten dat ze mijn pakket konden leveren maar dat ik eerst 21 euro invoerrech­ten moest betalen. Wat kreeg ik op 16 oktober binnen? Een onnozele neusring. Ik heb de verkoper vervolgens tal van mails gestuurd maar nu krijg ik geen reactie meer”, zucht Marijke.

Uitgelegd

Bij Mode-Wereld.nl, de webshop die op sociale media nog steeds reclame maakt voor het fleecedeke­ntje en waarbij Marijke de bestelling deed, is geen enkel adres of telefoonnu­mmer te vinden. Ook een ondernemin­gsnummer ontbreekt. Het adres op het pakje dat Marijke kreeg, verklaart wel wat. Het is afkomstig van Wansheng Dianzi

in China. Marijke is wellicht het slachtoffe­r van een malafide ‘dropshippe­r’. Die heeft geen winkel of voorraadru­imte. Hij stuurt de bestelling­en in zijn virtuele winkel gewoon door naar een Chinese webshop, en blijft voor het overige zo ver mogelijk uit de deal. Wanneer u wilt shoppen op het internet, doe dat dan bij verkopers die u kent. Zorg ervoor dat u ergens kunt gaan aankloppen als de levering niet is wat u had verwacht. Doe de ‘Webshop Check’ van ECC België. Of raadpleeg Trustpilot. Die website telt maar liefst 76 reviews over Mode-Wereld.nl, met evenveel verhalen over dure dekens, onverwacht­e douanerech­ten en waardeloze neusringet­jes.

Wie een product bestelt van buiten de EU, dient invoerrech­ten te betalen. Als je weigert de invoerkost­en te betalen, zal bpost de zending terugsture­n naar de afzender. Je kan contact opnemen met de verkoper om de aankoop terugbetaa­ld te krijgen. Krijg je een verkeerd artikel thuisgestu­urd, dan heb je het recht om een vervanging te eisen. De verkoper moet dan alle kosten dragen, ook de retourkost­en. Ook daarom is het nuttig om voor een aankoop altijd eerst te checken. Twijfels? Bel de handelaar. Is dat onmogelijk, koop dan niet.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Marijke Ory (links) bestelde een fleecedeke­n maar kreeg een neusring uit China. Buurvrouw Elly (rechts) overkwam hetzelfde.
FOTO TOM PALMAERS Marijke Ory (links) bestelde een fleecedeke­n maar kreeg een neusring uit China. Buurvrouw Elly (rechts) overkwam hetzelfde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium