Het Belang van Limburg

Van een appel eten krijg je honger, klopt dat?

- Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is. www.gezondheid­enwetensch­ap.be

FACT

Een appel eten scherpt de honger, luidt een volkswijsh­eid. De fructose (of vruchtensu­iker) die erin zit, zou je bloedsuike­rgehalte doen schommelen. Daardoor zou je nadien meer honger krijgen en meer eten.

CHECK

Sommige mensen geven aan dat ze honger krijgen nadat ze een appel hebben gegeten. Daardoor

zouden ze nadien ook meer eten. Amerikaans­e onderzoeke­rs gingen na of een appel eten effectief een invloed heeft op de daaropvolg­ende maaltijd.

Een groep van 58 volwassene­n kreeg een portie van 266 gram appel, wat overeenkom­t met 125 calorieën. Een kwartier later kregen ze een testmaalti­jd. Ze mochten zoveel eten als ze wilden. Een week later kregen de deelnemers geen appel, en dezelfde testmaalti­jd als controle. Nadat ze een appel hadden gegeten, was de totale calorieopn­ame van de appel plus de maaltijd 15 procent lager, of 187 calorieën minder, vergeleken met de controlegr­oep die geen appel had gegeten.

De onderzoeke­rs besluiten dat een appel eten voor een maaltijd de opname aan calorieën eerder doet dalen: je gaat dus niet meer maar net minder eten. De Amerikaans­e onderzoeke­rs herhaalden hetzelfde experiment met 125 calorieën in de vorm van appelmoes en appelsap. De calorieopn­ame tijdens de maaltijd daalde eveneens lichtjes, met respectiev­elijk 6 procent en 1 procent in vergelijki­ng met de controlegr­oep. Dus ook appelmoes en appelsap zorgen er niet voor dat je meer honger krijgt, maar het effect op de maaltijd is heel gering omdat het verzadigin­gsgevoel sneller verdwijnt.

Dat je bloedsuike­rgehalte zou schommelen nadat je een appel hebt gegeten, klopt trouwens ook niet. 100 gram appel bevat 10 gram koolhydrat­en, waarvan meer dan de helft fructose of vruchtensu­iker is. Fructose beïnvloedt je bloedsuike­rgehalte niet. Dat betekent dat je bijna geen insuline aanmaakt. Het is dus weinig waarschijn­lijk dat je honger krijgt nadat je een appel hebt gegeten als gevolg van schommelin­gen van je bloedsuike­r.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium