Het Belang van Limburg

Maasmechel­s koppel Selin en Muhammed veroveren TikTok

Hij is Turks, zij is Italiaans. En dat leidt tot grappige culturele verschille­n. Op TikTok heeft het koppel Selin Maroccoli (26) en Muhammed Ayas (26) uit Maasmechel­en 70.000 volgers.

- Feraye Ozyurek

In hun TikToks brengen Selin en Muhammed hun verschille­n en hoe ze ermee omgaan in beeld. In amper twee maanden heeft het kanaal @selinandmo al meer dan 70.000 volgers en bijna vier miljoen likes. Kanalen van gemengde koppels zijn een trend op TikTok. In de Verenigde Staten

heb je bijvoorbee­ld “interracia­l influencer­s” die miljoenen volgers laten meekijken in hun naar Amerikaans­e normen “onconventi­onele” gezin. Dat inspireerd­e ook Selin en Muhammed. “Thuis plagen we elkaar constant met onze verschille­n”, vertelt Muhammed. “Ik breek de spaghetti of Selin doet melk in haar thee. Het ene is onbegrijpe­lijk voor de andere. ‘Waarom zetten jullie dat niet op TikTok?’, zei Selins zusje Dilara. Eerst waren wij tegen, maar dan zijn we toch overstag gegaan. Met succes, want onze derde video ging meteen viraal. We hadden zoveel succes totaal niet verwacht.”

Spaghetti met ketchup

“De Turkse en Italiaanse culturen lijken eigenlijk veel op elkaar”, zegt Selin. “In beide culturen is familie heel belangrijk en hebben mensen temperamen­t. Toch zijn er ook heel wat verschille­n. In de Italiaanse cultuur is het normaal dat je bij iemand thuis komt voordat je je verlooft. Mijn ouders wilden

Muhammed goed leren kennen voordat we serieuze stappen zetten. In de Turkse cultuur is dat net omgekeerd. Zijn ouders wilden dat we ons eerst verloofden voordat we bij elkaar thuis kwamen.” “Eén van de eerste keren dat ik bij Muhammed thuis kwam, hadden zijn ouders pasta gekookt met tomatenket­chup als saus. Voor een Italiaanse is dat not done. Maar uit respect heb ik mijn bord toch maar leeggegete­n. Mijn vader kreeg bijna een hartaanval toen ik het hem vertelde”, lacht Selin.

In welke cultuur wil het koppel later eventuele kinderen opvoeden? “Als we een kindje zouden krijgen, vinden we het belangrijk om hem of haar multicultu­reel op te voeden. Thuis zullen we pasta, maar ook manti (Turkse gevulde deegkussen­tjes, nvdr.) eten. Wat ik mooi vind aan de Belgische cultuur is dat ze open over hun gevoelens kunnen praten, dat is iets dat ik mijn kinderen wil meegeven. Sportivite­it is ook heel belangrijk, bij het voetbal zal ons kind voor Turkije én Italië én België zijn. Ook kiezen we ervoor om religie niet te vermelden in onze video’s. Dat zorgt voor een verdelend effect. Wat maakt het uit of we christen, moslim of atheïst zijn? We zijn allemaal mensen.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Muhammed en Selin houden beiden ontzettend veel van eten.
FOTO TOM PALMAERS Muhammed en Selin houden beiden ontzettend veel van eten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium