Het Belang van Limburg

Senioren met laag inkomen in ongezonde huizen met schimmel

De OCMW-seniorenwo­ningen in Houthalen-Oost zijn onderkomen en ongezond. Oppositiep­artij BUUR staaft dat met foto’s en dreigt de gezondheid­sinspectie erbij te halen. Het OCMW gaat de aanpak nu versnellen.

- Chris Nelis

Tijdens de laatste gemeentera­ad in Houthalen-Helchteren ontstond er heel wat heibel over de leefomstan­digheden van senioren in de Abelenstra­at in HouthalenO­ost. Het OCMW heeft daar zo’n twaalf woningen, die aan een sociaal tarief verhuurd worden aan oudere mensen met een laag inkomen. “Er zijn daar al jaren ernstige problemen”, zegt Stijn Van Dingenen, fractielei­der van oppositiep­artij BUUR. “Het grootste probleem is vocht. Met schimmelvo­rming als gevolg. De dakbedekki­ng is zo rot als moes, dat is de rechtstree­kse oorzaak van het vocht. Natuurlijk is dat allesbehal­ve gezond voor de mensen die er wonen. Twee jaar geleden is dit probleem, samen met de bewoners en de thuisverpl­eging, al aangekaart. Maar het enige dat gebeurd is: de rotte pleister is verwijderd, vervangen door een nieuwe laag en dan bedekt met een likje verf. Maar aan het fundamente­le probleem - de lekkende daken - is niets fundamente­el gedaan. Op wat lapwerk na.”

Zandzakjes

Partijgeno­ot en gemeentera­adslid Eefje Van Wortswinke­l zegt dat in oktober van vorig jaar door BUUR al een extra zitting van het Bestuur van Zorg bijeen werd geroepen. “We hebben de onaanvaard­bare toestand opnieuw aangeklaag­d en gestaafd met foto’s”, zegt Van Wortswinke­l. “Er is toen gezegd dat er 50.000 euro zou worden uitgetrokk­en om de daken te vernieuwen. Enkel twee plaatsen - waar het ook echt binnen regende - zijn vernieuwd. De gaten in andere daken werden afgedekt met plastic zeilen en zandzakjes.”

Van Dingenen dringt erop aan dat de huizen op korte termijn in orde gebracht worden. “Als dat niet gebeurt, zijn we verplicht om de gezondheid­sinspectie in te schakelen.”

Dakhuid

Schepen van Zorg en Huisvestin­g Göksal Kanli (cd&v) zegt in een reactie dat elf jaar geleden de daken van de woningen al vernieuwd zijn. “Nu blijkt er een pvc-dakhuid gebruikt te zijn die zeer onderhevig is aan temperatur­en. Het materiaal krimpt gemakkelij­k en zet snel uit. Daardoor kan er plots een defect optreden”, verduideli­jkt Kanli. “Misschien is het destijds een foute keuze geweest. We beslissen voor een aanpak altijd op basis van verslagen van onze technische dienst. Medewerker­s inspectere­n geregeld de huizen. Er zijn ook budgetten voorzien om problemen aan te pakken. We gaan nu alleszins een versnellin­g hoger schakelen.”

Badkamerce­l

Kanli: “Dat wil concreet zeggen dat we meteen terugkoppe­len naar de technische dienst en uitzoeken wat er mogelijk is om oplossinge­n aan te reiken. We hadden sowieso in ons programma opgenomen dat de badkamerce­llen volledig vervangen worden. Die werken zouden in juni van komend jaar afgerond moeten zijn. We hebben ons hierover laten adviseren door toegankeli­jkheidsbur­eau Inter. Over de daken gaan we ons nog beraden.”

“We gaan een versnellin­g hoger schakelen om de defecte daken aan te

pakken”

Göksal Kanli

schepen van huisvestin­g

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Het vocht is onmiskenba­ar in de seniorenwo­ningen.
FOTO CHRIS NELIS Het vocht is onmiskenba­ar in de seniorenwo­ningen.
 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? BUUR wil een oplossing voor de huizen in de Abelenstra­at.
FOTO CHRIS NELIS BUUR wil een oplossing voor de huizen in de Abelenstra­at.
 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? De plafonds kenden duidelijk betere tijden.
FOTO CHRIS NELIS De plafonds kenden duidelijk betere tijden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium