Het Belang van Limburg

Schim van zichzelf: wat scheelt er met Kevin De Bruyne?

-

Het gezicht stuurs, de blik strak vooruit. Zo verliet Kevin De Bruyne samen met Axel Witsel het Al Thumama Stadium na de 0-2 tegen Marokko. Hij wilde niets zeggen. Zijn wedstrijd was dan ook allesbehal­ve goed verlopen. Maar liefst 27 balverliez­en, 0 keer op doel getrapt en 0 geslaagde dribbels. KDB was onherkenba­ar en dat is al een tijdje zo bij de nationale ploeg. In de verloren oefenmatch tegen Egypte gaf hij al die fatale slechte pass bij de eerste tegengoal, terwijl hij tegen Canada overliep van frustratie­s. “We zijn allemaal niet op ons best”, suste Roberto Martinez. “Het is niet alleen Kevin.”

“We’re too old”

Maar toch… Op dit WK brandt het vuur in de beste middenveld­er ter wereld precies niet (fel). Oké, als De Bruyne bij Man City soms geniale acties uit zijn sloffen tovert, oogt dat dikwijls ook laconiek. Maar in Qatar voelt hij precies de beleving niet. Als King Kev dan voor de match tegen Marokko in de tunnel sober voor zich uit staart, wordt dat door de publieke opinie niet aanzien als focus of concentrat­ie, maar als een gebrek aan goesting. Martinez zei daarover in algemene termen: “We hebben geen vrijheid en blijheid.” Normaal moet Kevin De Bruyne de motor van dit elftal zijn, de gids. Maar in hoeverre gelooft hij zelf nog in een succesverh­aal? In een interview met The Guardian liet de draaischij­f vooraf optekenen: “Wereldkamp­ioen worden? Neen, we maken geen kans. We’re too old. We zijn te oud en verloren te veel sleutelspe­lers.” Zoals altijd antwoordde De Bruyne eerlijk op een vraag, maar nu krijgt hij op sociale media kritiek dat zulke uitspraken demotivere­nd werken op zijn ploegmaats. Had hij dat dan anders moeten aanpakken? De Rode Duivels raken hier alleszins niet in hun goeie spel. “We zagen het echte België nog niet”, verklaarde Timothy Castagne. “Het is tijd om wakker te worden.” In de eerste match tegen Canada trok KDB zelf nog wel aan de alarmbel. Toen frustreerd­e hij zich over de vele lange ballen, waarop hij zijn ongenoegen liet blijken. Hij verklaarde achteraf dat de tactiek anders/beter kon, maar dat een speler moet luisteren naar de bondscoach als die zijn systeem niet wil aanpassen.

Het irriteert de middenveld­er weleens dat de Rode Duivels niet zo goed zijn als Manchester City. Dat Michy Batshuayi in de verste verte niet kan wat Erling Haaland kan. Nu speelde ons land tegen Marokko wel meer combinatie­voetbal dan tegen de Canadezen, maar toch kwam De Bruyne amper in het stuk voor en creëerden we geen kansen. Het misbaar liet hij dit keer wel achterwege. “Ach, het is niet alleen Kevin die de ploeg moet laten draaien”, verdedigde Castagne hem. “Elke tegenstand­er plakt een mannetje op hem. Wij moeten ervoor zorgen dat hij in de beste posities komt.”

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium