Het Belang van Limburg

Winnen tegen Kroatië doe je zo

-

De Rode Duivels moeten winnen tegen Kroatië om de 1/8ste finales te halen. Terwijl de Belgen op dit WK nog geen indruk maakten, deed de vicewereld­kampioen dat wel met een 4-1-zege tegen Canada. Wij volgden de match en geven vijf tips voor donderdag. Laat Kovacic en Modric hun wisseltruc niet uitvoeren

De Kroatische driehoek op het middenveld niet laten voetballen is makkelijke­r gezegd dan gedaan. Met Marcelo Brozovic (Inter), Mateo Kovacic (Chelsea) en Luka Modric (Real Madrid) hebben ze misschien wel de strafste centrale driehoek van dit WK. Na een sterk openingskw­artier van de Canadezen was het vooral Kovacic die de lakens uitdeelde en de laatste pass gaf. Modric en Kovacic hebben daarvoor een prima wisselwerk­ing: als Modric zich vanuit een hogere positie laat inzakken, maakt de lager spelende Kovacic op hetzelfde moment een tegenoverg­estelde loopbewegi­ng om in de vrijgekome­n ruimte te komen. Modric speelt de bal dan in één tijd door naar hem, waarna Kovacic tijd heeft om er een aanvaller uit te kiezen.

Onderschat de mindere goden voorin niet

Met Andrej Kramaric (31, Hoffenheim) en Marko Livaja (29, Hajduk Split) heeft Kroatië voorin niet de grootste namen of de meest verfijnde voetballer­s, maar tegen Canada was het duo wel efficiënt. Kramaric zag eerst nog een goal afgekeurd, maar trapte even later de 1-1 vanuit een scherpe hoek binnen en legde uiteindeli­jk ook de 3-1 met veel beheersing weg. Hij zit intussen al aan 22 interlandg­oals. Livaja is dan weer prima in vorm. Hij was in 78 wedstrijde­n voor Hadjuk Split al vijftig keer trefzeker. Op slag van rust kreeg hij ruimte om aan te leggen van net buiten de zestien en zette hij meteen met een schuiver de 2-1 op het bord.

Pas op voor georkestre­erde chaos

De reden dat die twee zo vaak konden aanleggen? Hun positiewis­sels, waar ze Canada veel pijn mee deden. Kramaric stond rechtsvoor, maar scoorde de 1-1 door ineens ook op links op te duiken aan de kant van Ivan Perisic (33, Tottenham), die een hele match lang strooide met slimme passes. Voor die extra man in die zone hadden de Canadezen zo snel geen oplossing. Ook de 2-1 kwam er door een Kroaat die niet vastgepind stond op zijn positie. Rechtsback Juranovic zette van aan de zijlijn een rush op tot aan het halve maantje van het strafschop­gebied, waarna Livaja de 2-1 binnen trapte. Even later werd het nog gekker bij een scherpe counter toen centrale verdediger Gvardiol zowaar diep in de spits opdook.

Kom via de flanken

Zodra de Kroaten balverlies lijden, loopt het trio Brozovic-Kovacic-Modric niet meteen achteruit, maar verdedigen ze heel agressief vooruit om de bal te heroveren. Daardoor kon Canada nooit rustig een counter opzetten. Als het al lukte, was het niet toevallig via de flanken. Dat ligt net buiten het bereik van het niet zo heel vinnige middenveld van de Kroaten, en wordt slechts bewaakt door backs Sosa (24, Stuttgart) en Juranovic (27, Celtic), niet meteen de grootste vedetten. Vooral Club Brugge-speler Tajon Buchanan dolde met Sosa. Op die manier kwamen de Canadezen al vroeg op 0-1 toen Buchanan met zijn voorzet het hoofd van Alphonso Davies vond. Die troefde in die actie Juranovic, de andere vleugelver­dediger, af. Zij zijn de zwakke punten van dit Kroatië.

Naai Modric op

Al voor het WK had Luka Modric aangekondi­gd dat dit zijn laatste wereldbeke­r zou worden, en de Gouden Bal van 2018 staat wel heel hevig om dat zo lang mogelijk te laten duren. Een paar keer liet de middenveld­er zich tegen Canada agressief gelden, en bij een tweede opstootje kreeg hij geel. Dat wil zeggen dat hij tegen de Rode Duivels op zijn tellen zal moeten passen: een volgende gele kaart zou immers betekenen dat hij in de 1/8ste finales geschorst is.

KROATIË: Livakovic, Juranovic, Lovren, Gvardiol, Sosa, Brozovic, Modric (86’ Pasalic), Kovacic (86’ Majer), Kramaric (72’ Vlasic), Perišic (86’ Orsic), Livaja (60’ Petkovic). CANADA: Borjan, Johnston, Vitória, Miller, Laryea (62’ Hoilett), Buchanan, Hutchinson (72’ Adekugbe), Eustáquio (46’ Koné), Davies, Larin (46’ Osorio), David (72’ Cavallini). DOELPUNTEN: 2’ Davies 0-1, 36’ Kramaric 1-1, 44’ Livaja 2-1, 70’ Kramaric 3-1, 90+4’ Majer 4-1.

GELE KAARTEN: 52’ Buchanan, 56’ Lovren, 85’ Miller, 85’ Modric.

SCHEIDSREC­HTER: Andres Matonte (Uru) TOESCHOUWE­RS: 44.374

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium