Het Belang van Limburg

Jeugdzonde­n breken zuur op

- Rob Kwanten

LVL GENK - OUDEGEM 1-3 LIGA DAMES Een gebrek aan ervaring betaal je tegen topploegen cash. Een stokoud cliché dat zaterdag in Genk nog maar eens werd bevestigd. LVL was vier sets lang op zijn minst de evenknie van titelkandi­daat Oudegem, maar betaalde een zware prijs voor enkele individuel­e fouten op belangrijk­e momenten.

De stand is 20-20 in set vier. LVL zit plots weer in de juiste flow nadat het uit het niets een vijfpunten­kloof ongedaan heeft gemaakt. Een tiebreak lijkt in de maak. Tot de achttienja­rige Jade Van Deun, bezig aan een zeer verdienste­lijke partij, een bal die meters uit lijkt te gaan toch in het spel houdt. Het ervaren Oudegem grijpt het punt en stoomt vervolgens door naar 22-25 en de 1-3winst.

Hold-up

Gestolen was die overwinnin­g zeker niet. Hoofdaanva­lster Nikita De Paepe maakte vier sets lang brandhout van het Limburgse blok en de ervaring van Nina Coolman gaf vaak de doorslag. Maar als we even terugblade­ren naar de eerste set krijgen we toch een wat-als-gevoel. De sterke Tontai serveerde Genk toen naar een 12-7-voorsprong. Tot 22-18 was er geen vuiltje aan de Genkse lucht. Maar enkele onnodige fouten brachten Oudegem weer in de set. Coolman voltooide de holdup en mepte de 24-26 naar de vloer.

“Die vermijdbar­e fouten aan het einde van spannende sets zijn de rode draad doorheen onze wedstrijd”, bevestigde een ontgoochel­de Elisa Wijers. “Er zat vanavond veel meer in. Ik had twee weken geleden niet durven dromen dat we tegen Gent een punt zouden pakken en Oudegem het vuur aan de schenen zouden leggen. Daar moeten we moed uit putten. Dit jonge LVL is op korte tijd heel veel stappen aan het zetten. Met wat meer koelbloedi­gheid hadden we vandaag tegen Oudegem ook minstens een punt gepakt. Die foutjes moeten echt uit ons spel.”

Verbazing

7 op 15 en een vijfde plaats, dat is de balans van LVL na de eerste 5 speeldagen. “Daar had ik op voorhand voor getekend”, aldus manager Pieter Walbers. “Met Asterix Avo, Gent en Oudegem hebben we de drie beste ploegen immers al partij gegeven. Tot mijn verbazing kwamen we tegen zowel Gent als Oudegem zeer dicht bij de overwinnin­g. Als je de wedstrijde­n bekijkt is 1 op 9 zelfs een karige balans. We verdienden veel meer, maar dat gebrek aan ervaring heeft stokken in de wielen gestoken. De wedstrijde­n tegen Oostende, Tchalou, Antwerpen en Charleroi zullen de komende weken aangeven hoe ver ons team staat.”

Komend weekend krijgt Genk rust. Op 10 december zakt Oostende af naar het SportinGen­k Park. “Daar hebben we nog een eitje mee te pellen. Die bekeruitsc­hakeling ligt ons nog zeer zwaar op de maag. We kwamen toen bijzonder zwak voor de dag, kijk maar naar de zware setstanden. We zijn erop gebrand om de drie punten hier te houden”, besloot Elisa Wijers.

SETS: 24-26, 25-19, 21-25, 22-25.

LVL GENK: Meynckens 18, Wijers 2, Van Deun 8, Krenicka 5, Ozola 6, Tontai 12. Libero: Lambrix. Kwamen in: Dekeyser, Goossens 5, Dirix.

OUDEGEM: Van Sas 6, Coolman 17, D’Hondt 7, De Paepe 26, Waelkens 2, Daniëls 6. Libero’s: Demeyer, Delanote. Kwamen in: Vreys 3, Coppin, Kustermans 8, Deckers 1.

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Dhondt smasht tegen Goossens en Ozola.
FOTO DICK DEMEY Dhondt smasht tegen Goossens en Ozola.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium