Het Belang van Limburg

Vandaag volgt de echte test: Kempische brug is eindelijk af

-

Vrijdagavo­nd werd nog volop aan de belijning gewerkt. Zaterdag in de vroege uurtjes ging de brug dan weer volledig open. Dat bleek zelfs een zestal uren eerder dan gepland. Daarmee komt een einde aan maandenlan­ge werken, die de nodige vertraging opliepen door allerlei onverwacht­e en onvoorzien­e omstandigh­eden.

Maar het resultaat is er nu. De verkeersel­lende van de voorbije maanden zou daarmee ten einde moeten zijn. Al is het nog wachten op het agentschap Wegen en Verkeer dat het asfalt bovenop beide bruggen gaat vervangen. Want dat hobbelige parcours valt meer dan ooit op.

Afslaan

Wat zichtbaar verbeterd is, zijn de afslagmoge­lijkheden in de verschille­nde rijrichtin­gen en de verlenging van de rijstroken naar de afslagen. Zo zijn er voortaan liefst drie rijstroken om vanaf de binnenzijd­e van de grote ring de N74 richting Noord-Limburg op te draaien.

Opletten is het dan wel weer voor wie vanaf de buitenring rechtsaf naar de N74 wil. Ook daar is er nu een dubbele afslag maar ook een verkeersli­cht. Gedaan dus met het oprijden van de kanaalbrug zonder te stoppen, tenzij het licht groen kleurt uiteraard. De Genkerstee­nweg oprijden, kan weer probleemlo­os voor wie vanaf de kanaalbrug komt. Ook die bypass is netjes vernieuwd.

Fietsbrug

Met nette nieuwe vangrails is ook de wegrand mooi verfraaid en beveiligd. Daarop is het nog even wachten bij de nieuwe fietslusse­n.

Fietsers moeten nog, in beide richtingen, aan de kant ‘Kuringen’ over het kanaal tot het einde van dit jaar. Tegen die tijd moeten ook beide fietslusse­n aan de kant ‘Genk’ afgewerkt zijn.

Werkverkee­r

De grote test volgt vanochtend, zodra het werk- en schoolverk­eer richting Hasselt rijdt. Dan zal echt zichtbaar worden hoeveel mensen, tijdens de maandenlan­ge werken, voor een alternatie­ve route kozen en mogelijk nu weer mee de ochtendspi­ts naar Hasselt komen aandikken.

Meteen ook de stresstest voor de brug en de vernieuwde, verlengde rijstroken.

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? De bruggen moesten verhoogd worden om scheepvaar­tverkeer vlotter te laten passeren.
FOTO SERGE MINTEN De bruggen moesten verhoogd worden om scheepvaar­tverkeer vlotter te laten passeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium