Het Belang van Limburg

Mobiele camera kan 19 sluikstort­ers betrappen

- Eddy Van Doren

ZWERFVUIL RIEMST

De mobiele camera die het gemeentebe­stuur van Riemst de laatste tijd inzet om sluikstort­ers af te schrikken of te betrappen, heeft duidelijk gewerkt. Het aantal sluikstort­en is aanzienlij­k verminderd. Verschille­nde betrapte overtreder­s kregen ook een GAS-boete.

“De laatste zeven maanden hebben we met de camera 19 sluikstort­en kunnen vaststelle­n”, zegt omgevingsa­mbtenaar Kristof Odeur.

“Politie of GAS-vaststelle­rs maken, als de dader herkend wordt of een nummerplaa­t zichtbaar is, een proces-verbaal op of een bestuurlij­k verslag. Dat wordt dan verstuurd naar de sanctioner­end ambtenaar van de provincie. Die beslist of er genoeg bewijs is om te sanctioner­en. Hij bepaalt ook de boete die opgelegd wordt.”

Uit het zicht

Milieusche­pen Peter Neven: “We proberen de mobiele camera steeds uit het gezichtsve­ld op te stellen. Maar dat is niet altijd mogelijk. Wanneer de camera zichtbaar staat, stellen we weinig of geen sluikstort­en vast. Als hij verdoken geplaatst wordt, is het verschil merkbaar. Alleen is het de vraag of het de oplossing is om de camera altijd zichtbaar op te stellen: want wellicht wordt het afval dan elders gedumpt. Het probleem verplaatst zich dan enkel. We proberen de camera dus steeds verdoken op te stellen, zodat we de daders kunnen betrappen.”

Handhaving

Tijdens de recente ‘Week van de handhaving’ moesten er in Riemst slechts 3 sluikstort­en opgeruimd worden.

 ?? FOTO EVA ?? De camera heeft duidelijk z’n effect gehad, zowel als hij zichtbaar en onzichtbaa­r staat.
FOTO EVA De camera heeft duidelijk z’n effect gehad, zowel als hij zichtbaar en onzichtbaa­r staat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium